Na oslavě výročí Schodiště to vřelo

Praha - Na středeční oslavě 25 let skupiny Nahoru po schodišti dolů band (NPSDB) v Lucerna Music Baru její členové ukázali, že dnešní padesátníci mají energie na rozdávání. Nejstarší hity v podání původní sestavy roztancovaly i diváky narozené několik let po roce 1983, kdy se formace utvořila. Nejnovější písně následnického omlazeného Schodiště zase daly tušit, že cesta po schodech míří stále výš a že ještě není u konce.

V 21 hodin se na plátně v Lucerna Music Baru rozběhla projekce fotografií NPSDB z 80. let. Následně energický a jako vždy k divákům velmi srdečný frontman Martin „Doktor“ Krajíček (který na koncertě oslavoval i své 50. narozeniny) přivedl svých pět spoluhráčů a spoluhráčku-bubenici ze stávající sestavy a začala oslava nejen významného výročí, ale také pestré a dobré hudby a textů plných vtipu a životní zkušenosti.

Přítomné ze současnosti do poloviny 80. let přenesl černobílý film Všude doma dobře nejlíp od Ivana Tatíčka z roku 1985, ve kterém vystupují právě členové NPSDB a který dal nahlédnout do atmosféry své doby a tehdejšího života kapely. Po skončení snímku ovládli pódium právě členové z 80. let raritami z dávných dob zachycenými na Albu prvním (2002) a dlouho nehranými písněmi z období kolem desek Ukazovák nasliněnej (1997) a Svinska pržola (2001).

Při koncertu se při přednesu oblíbených písní Nalejte cigára, zapalte víno, Vrávoravá svačinářka, Beze vší poezie, Holky se mnou nechtěj spát a dalších řádně „vyřádili“ kytarista Zdeněk Plášek a velký showman Martin Roušar neboli Jaroušek. V publiku byli bývalí basisté Pavel Wellner a Martin Schneider a na oslavu se nemohl dostavit akordeonista Milan Hrubý alias Němej. Tempo neúnavně udával duchovní otec kapely a textař Marek Brodský, který po sérii starých pecek uvolnil místo za bicí soupravou opět mladé Páje Táboříkové.

Střídání původní a stávající sestavy kapely vždy svými krátkými vtipnými výstupy zpestřili Petr Čtvrtníček a Zdeněk Suchý. Ti pro tento večer oživili svůj divadelní spolek z 80. let US Vrata, který byl s NPSDB úzce spojen. V rámci večera také připomněli 20. narozeniny své někdejší skupiny Styl, když uvedli píseň Styl, tedy remake francouzského hitu Voyage, voyage. Bez zajímavosti není, že jediným slovem v českém textu této písně je neustále se opakující slovo „styl“.

Pod názvem Schodiště vystupují muzikanti z někdejší skupiny Nahoru po schodišti dolů band už tři roky. Tehdy si totiž při odchodu z kapely její původní název „odnesl“ zakladatel souboru, bubeník Marek Brodský, aby jej využil pro své případné příští hudební projekty. Současnými členy kapely jsou kytarista a zpěvák Martin „Doktor“ Krajíček, saxofonista Vladimír Cihelka, klarinetista Jaromír Linhart, hráč na akordeon Miroslav Klíma a baskytarista Vratislav Horčík. Sestavu letos omladil příchod kytaristy Ondřeje Fencla a bubenice Páji Táboříkové. Loni kapela vydala novou desku nazvanou Tanec!.

Vydáno pod