Projekt Shake and Spear aneb pět v jednom

Opava - Pět inscenací jednoho autora v provedení čtyř režisérů nabízí během jedné sezony činoherní projekt Shake and Spear Slezského divadla v Opavě. Po komedii Jak se vám líbí, uvede první listopadovou neděli v razantní úpravě režiséra Zdeňka Kaloče Romea a Julii.

Po jednom z nejznámějších milostných příběhů v historii světového dramatu Romeovi a Julii po letech opět sáhla dramaturgie Slezského divadla. „Shakespeare je nevyčerpatelná studna, člověk ho může dělat několikrát, ovšem ne bezprostředně po sobě. Romea a Julii jsem dělal, myslím, někdy v roce 1969, tehdy byla Julií Libuška Šafránková,“ řekl režisér Zdeněk Kaloč.

Tentokrát se v roli mladičké Julie objeví studentka třetího ročníku brněnské JAMU Magdalena Tkačíková, již alternuje členka domácího ansámblu Hana Baroňová. „Překlad, který zvolil režisér Kaloč, je trochu obtížný a s veršem jsem se setkala úplně poprvé, takže mi to do pusy moc neleze, ale uvidíme, jak to půjde,“ uvedla Magdalena Tkačíková.

V rámci projektu Shake and Speare se na jevišti opavského divadla objeví hned pět her anglického klasika. Kromě Romea a Julie a komedie Jak se vám líbí, kterou divadlo v premiéře uvedlo už v září, se Opavané mohou těšit na Shakespearovu Bouři, Hamleta a Veselé paničky windsorské.

Blanka Fišerová, dramaturgyně divadla, k projektu říká: „Panovala prvotní nedůvěra v tom, že to bude jeden autor a že hry nemusí být zajímavé, ale tím, že zveme výjimečné tvůrce, tak doufám, že se nám podaří diváky přesvědčit.“

Romea a Julii, snad nejznámější tragédii o lásce, napsal Shakespeare zřejmě v roce 1594 nebo 1595. Inspiroval se poemou Arthura Brookea (Tragický příběh Romea a Julie). Dramatik prozaicky načrtnutý příběh díky své imaginaci, básnickému i dramatickému talentu převedl do skutečného mistrovského díla. Zápletka se odehrává v italském městě Verona, kde žijí dva slavné rody Kapuletů a Monteků. Mezi nimi se již léta táhne dávný spor, který vyvrcholí v momentě, kdy se do sebe zamilují Romeo - Montek - a Julie z rodu Kapuletů. Ani tajná svatba milenců neodvrátí hrozící neštěstí. Shakespearův příběh lásky inspiruje nejen divadelníky, ale je také častou látkou pro filmové tvůrce. Ze všech filmových i televizních verzí, které byly v průběhu mnoha desetiletí natočeny, patří k těm nejproslavenějším film Franka Zeffirelliho (1968).