Ostatní světy představují v Ostravě

Ostrava - Národní divadlo moravskoslezské/Divadlo Jiřího Myrona uvede v sobotu českou premiéru hry Kate Atkinsonové Ostatní světy. Divadelní debut britské autorky vášnivě vykresluje opuštěnost světa moderních žen. Jejich příběhy se tajemně prolínají s osudy dávno zesnulých obyvatel starého viktoriánského sídla. Hru o lásce, opuštěnosti i potřebě rodinného života režíroval Janusz Klimsza.

Mají úspěšnou kariéru, jsou hmotně zabezpečené, ale kolem čtyřicítky zjistí, že to stejně nějak není ono. Jsou opuštěné a chybí jim rodina. Takové jsou ženy dneška ze hry Ostatní světy. „V polovině 19. století rodina opravdu byla vším a vše se jí podřizovalo,“ říká o historickém období, v němž se hra odehrává režisér Janusz Klimsza.

„Časové roviny se působivě prolínají, současnost i minulost se dokonce odehrává paralelně a zdá se, že má hodně společného,“ upozornila dramaturgyně divadla Klára Špičková. Kate Atkinsonová ukazuje téma na brilantně vystavěném příběhu. K rozuzlení divák dojde jako detektiv. Ostatní světy jsou přitom její divadelní prvotinou, za romány je ale ovenčená mnoha cenami, mimo jiné Britskou knihou roku 1995. „Porazila i Salmana Rushdieho, bylo z toho na britské literární scéně velké haló. Proto jsme se rozhodli ji představit tady,“ informuje dramaturgyně.

Atkinsonová také osobitým způsobem postihuje krizi rodinného života v západní kultuře a reaguje na vzrůstající počet lidí, kteří patří mezi „single“, dodal režisér. „Hledá nový model lidských vztahů - je vůbec možné nahradit funkční rodinu? Přesně to dává do kontrastu s 19. stoletím, kdy byla rodina vším,“ naznačil Klimsza.

Ostatní světy z roku 2000 jsou podle něho dramatem, které diváka nenutí řešit rébus. Stačí jen sledovat příběh, který je podle Špičkové brilantně vystavěn. „Její hra i prózy jsou jakoby mozaikou, kterou v určitém okamžiku rozplétá až detektivně. Její styl se ale neodvažuji označit za krimithriller, ženské drama ani konverzační komedii, protože Ostatní světy obsahují všechny tyto žánry,“ dodala dramaturgyně. Atkinsonová podle ní není žádná moralistka, která divákům říká, jak mají žít. S humorem, ale i znepokojením spíš pokládá otázky, než dává odpovědi.

NDM uvede premiéru hry v Divadle Jiřího Myrona. Na jevišti vystoupí osm žen - například Andrea Mohylová, Gabriela Mikulková a Renáta Klemensová. Mužské role obsadí například František Večeřa, František Strnad a Vladimír Čapka. Divadelní debut má v originále název Abandonment (Opuštěnost). Do češtiny jej přeložila Dana Vlčková, která už přeložila Atkinsonové románovou prvotinu V zákulisí muzea (Behind the Scenes at the Museum).