Poklady Inků se dnes odhalí

Praha - Do dnešní doby jen výjimečně vystavované exponáty peruánského národního pokladu z Muzea zlata v Limě představuje výstava s názvem Prokletí zlata - 1000 let zlata Inků. Ode dneška bude k vidění v Nejvyšším purkrabství Pražského hradu, kde potrvá až do 31. května.

Výstava nabízí v Česku vůbec poprvé možnost nahlédnout do života dávných indiánských kultur. K vidění jsou vladařské koruny, šperky, masky a předměty ilustrující šamanské obřady, pohřební kulty i běžný život Inků. Peru opustily exponáty v minulosti zatím pouze jednou - před rokem a půl se obdobná výstava konala v Německu. V Lipsku, Hamburku a Berlíně ji zhlédlo více než 180 tisíc návštěvníků.

„Jsou to předměty staré, některé z nich až dva tisíce let, nejmladší pochází z patnáctého století našeho letopočtu. Jsou to předměty veliké ceny, a to nejen hmotné, protože jsou vyrobeny z masivního zlata, ale především významné svým duchovním významem pro indiánské kultury,“ říká kurátorka výstavy Markéta Křížová.

Pojišťovací hodnota devadesáti vystavených originálních předmětů je více než 360 milionů korun. Tomu odpovídala i bezpečnostní opatření při převozu z Peru do České republiky. „Bylo tu speciální zabezpečení, jak během cesty letadlem, tak cestou z letiště, cesta byla tajná. Předměty jsou teď ve speciálních neprůstřelných vitrínách,“ přibližuje organizátor Peter Marinov.

V Peru se rozvíjelo mnoho kultur, Inkové se rozmohli v posledních třech staletích před příchodem španělských dobyvatelů. Sjednotili andské tradice, ale zároveň jim vnutili vlastní tvář, jazyk a náboženství. Zlato bylo pro Inky symbolem, nemělo pro ně ale žádnou materiální hodnotu.