Vyprodaná hala bouřila při hitech skupiny Queen

Praha - Po třech letech dnes v Praze vystoupila britská skupina Queen. Vyprodaná O2 Arena viděla více než dvouhodinovou show plnou světelných efektů. Největšího aplausu se dočkaly staré hity, slavná kapela nabídla i několik skladeb z nového alba The Cosmos Rocks vydaného letos v září. Britští muzikanti nyní pokračují do Vídně. Kapela plánuje odehrát zhruba tři desítky koncertů ve 14 zemích.

Vystoupení začala skupina světelnými efekty na velké obrazovce připomínajícími vesmír s meteority, promítací plochu přitom křižovaly blesky. Za jásotu fanoušků zazněly starší skladby; nejprve Hammer to Fall a poté Tie Your Mother Down, ve kterých zesnulého charismatického Freddieho Mercuryho nahradil zpěvák Paul Rodgers.

První nová skladba, singl C-lebrity, zazněla až sedmá v pořadí, následována další novinkou, harmonikou ozdobenou Surfs Up…Schools Out!. Zpěvák a skladatel Rodgers, známý frontman kapel Free a Bad Company, se ke kapele připojil v rámci velice úspěšného světového turné v letech 2005 a 2006. V jednom z rozhovorů před koncertem k novému albu uvedl, že se Queen nechtěli stát vlastním revivalem, a proto potřebovali nové písničky.

„Je to krásný večer v krásné Praze,“ řekl divákům kytarista Brian May a společně s diváky si zazpíval milostnou baladu Love Of My Life následovanou folkově znějící písní 39.

Z nových skladeb Queen zahráli i Say It's Not True, kterou napsal Taylor pro bývalého jihoafrického prezidenta Nelsona Mandelu. V bouřící hale brázděné barevnými světly zazněly hity jako Radio Ga Ga, Crazy Little Thing Called Love či The Show Must Go On a publikum aplaudovalo, když se na promítací ploše při skladbách Bijou a Bohemian Rhapsody objevily archivní záběry Mercuryho. Pražský koncert zakončily dvě nejznámější skladby Queen We Will Rock You a We Are The Champions, která před časem vyhrála v anketě o 100 nejoblíbenějších skladeb historie na internetu.

Queen noví a původní

Skupina Queen vznikla v roce 1972; založili ji zpěvák Freddie Mercury, kytarista Brian May, bubeník Roger Taylor a baskytarista John Deacon. Mercury v roce 1991 podlehl chorobě AIDS, Deacon kapelu opustil. Queen poté pořádali koncerty jen ojediněle s různými zpěváky. Se zpěvákem, hudebníkem a skladatelem Rodgersem začali May a Taylor vystupovat v roce 2004.

Novinka The Cosmos Rocks se pod hlavičkou Queen + Paul Rodgers objevila po odmlce dlouhé 13 let. Předchozí album skupiny se jmenovalo Made in Heaven a vyšlo v roce 1995, čtyři roky po smrti Mercuryho. Skupina při jeho nahrávání využila archivních nahrávek Mercuryho hlasu a vysloužila si za to kritiku, že se snaží vydělat na jeho památce. Album se stalo komerčně nejúspěšnějším v historii kapely s prodejem kolem 20 milionů kusů.