Dirigent Jiří Kout obdržel ocenění ve švýcarském městě St. Gallen

Praha - Jeden z nejznámějších českých dirigentů Jiří Kout obdržel cenu za mimořádné zásluhy v oblasti kultury, kterou mu udělila kulturní nadace švýcarského města St. Gallen. Ocenila jej jako šéfdirigenta symfonického orchestru a uměleckého ředitele tamního divadla.  Eliška Froschová Stehlíková, mluvčí Symfonického orchestru hl. města Prahy FOK, jehož je Kout šéfdirigentem.

„Společně s cenou obdržel Jiří Kout i peněžní odměnu ve výši 20.000 švýcarských franků, které se rozhodl dát na dobročinné účely,“ řekla Eliška Froschová Stehlíková, mluvčí Symfonického orchestru hl. města Prahy FOK, jehož je Kout šéfdirigentem.  Ocenění bylo podle ní Koutovi uděleno proto, že veškeré své konání v životě zasvětil hudbě a jeho vášeň a perfekcionismus byla pro orchestr obrovským přínosem.

Sedmdesátiletý Kout převzal cenu před třemi dny za účasti hlavních představitelů města ve starobylém palácovém sklepení na santgallenské radnici. Na postu šéfdirigenta santgallenského tělesa působil Kout 12 let, letos v červenci zde však skončil. „Dal jsem rád šanci mladé krvi, to je nutné. U orchestru jsem sice skončil, ale zůstanu v St. Gallen žít,“ oznámil dirigent.

Nedaleko St. Gallen bydlí s manželkou Květou, s níž je ženatý přes 40 let. Každý den má prý možnost vidět rakouské a švýcarské Alpy i Bodamské jezero. Pojem domova je pro něho těžká otázka. Tvrdí, že je doma ve Švýcarsku. Kdykoli ale jede do Čech, říká, že se vrací do své vlasti.

Kout měl od konce 70. let, kdy emigroval, možnost pracovat s nejlepšími světovými orchestry a působit na mnoha prestižních operních scénách, jako jsou například Vídeňská státní opera, newyorská Metropolitní opera či londýnská Covent Garden. Při osobním setkání se ale nechová jako mediální hvězda, nýbrž působí skromně a plaše. Loni na podzim obdržel nejen Cenu ministerstva kultury za přínos v oblasti hudby, ale i nejvyšší státní vyznamenání, medaili Za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění.

Uznávaného dirigenta již téměř rok trápí špatná finanční situace Pražských symfoniků, u nichž přijal před dvěma lety šéfdirigentské angažmá. Smlouvu zatím s orchestrem neprodloužil, vyčkává, zda pražský magistrát rozhodne o mimořádném příspěvku. V případě, že by se ale finanční situace tohoto orchestru neřešila a nezlepšila, tak skončím, upozornil Jiří Kout.