Zpěváci z Harlem Gospel Choir roztančili pražské publikum

Praha - Koncertem v pražském Kongresovém centru dnes začalo česko-slovenské turné amerického sboru Harlem Gospel Choir, který patří k předním gospelovým souborům světa. Hitem Oh, Happy Day, který stál před lety u zrodu moderního gospelu, zvedli zpěváci ze sedadel většinu lidí ve vyprodaném sále.

Na koncertě zazněly známé skladby jako Celebration, I Believe I Can Fly, Nobody Knows nebo Amazing Grace v gospelové úpravě. Členové sboru - sedm žen a jeden muž - se postupně střídali v sólech, zatímco zbytek souboru zpíval doprovodné vokály. Všechny písně doplňovali energickou choreografií a své pěvecké kvality nejlépe prokázali v okamžiku, kdy sestoupili z pódia mezi diváky, zpívali bez pomoci mikrofonů, a přesto je bylo zřetelně slyšet.

Sbor, který doprovázely bicí, klávesy a basová kytara, se při vystoupení snažil navodit uvolněnou atmosféru bohoslužeb v „černých kostelech“ newyorského Harlemu. V rozlehlém, strohém sále někdejšího Paláce kultury to ale nebylo snadné. Bariéru mezi pódiem a hledištěm se zpěvákům podařilo prolomit až tehdy, když k sobě pozvali desítky lidí z publika a začali s nimi tančit. Diváci po zbytek zhruba dvouhodinového koncertu tleskali do rytmu, někteří se nahrnuli do uliček mezi sedadly a pokračovali v tanci.

Harlem Gospel Choir je v České republice už potřetí, loni vystoupil například v pražské Státní opeře. Jeho členové, kteří aktivně podporují dětskou charitu, prohlašují, že cílem jejich koncertů je spojit dohromady lidi a národy. Zpívali například pro papeže Jana Pavla II., jenž je také přijal na soukromé audienci, i pro jeho nástupce Benedikta XVI. Účinkovali také v rámci předvolební kampaně demokratického kandidáta na amerického prezidenta Baracka Obamy, který je jejich fanouškem.

Turné souboru v neděli pokračuje v brněnském Janáčkově divadle. Poté se harlemští zpěváci představí v Olomouci, Ostravě, Liberci, Plzni, Teplicích, Hradci Králové a Zlíně.