Richard Krajčo: Momentálně tíhnu spíše k hudbě

Praha - Herec a zpěvák Richard Krajčo zažívá s kapelou Kryštof i v herecké kariéře dobré roky. Hraje v novém pokračování seriálu Nemocnice na kraji města a s Kryštofem připravují koncerty v pražské Státní opeře, kde završí roční akustické období, během kterého odehráli více než padesát koncertů. Oba koncerty ve Státní opeře konané 1. prosince, na kterých kapela vystoupí společně se sborem Alfa Gospel Praises, jsou vyprodané. Krajčo slibuje zájemcům, na něž se lístky nedostaly, záznam z koncertu již 8. prosince.

Kapela, hrající od svého založení v roce 1994 ve stále stejném složení, je momentálně na malém klubovém turné. „Příští rok máme v plánu pár malých festivalů v Čechách a Slovensku, jinak budeme připravovat nový materiál,“ říká Krajčo a dodává, že momentálně dává hudbě přednost před divadlem, přestože jeho povoláním je herectví. Premiéra v jeho domovském souboru, činohře pražského Národního divadla, ho čeká v příští sezoně, momentálně vystupuje v titulní roli Shakespearovy hry Richard III., do níž podle svých slov i slov kritiků dává vše. Seriály jsou pro něj pouze okrajovou záležitostí.

Diváci ve Státní opeře uslyší známé skladby jako Rubikon a Obchodník s deštěm v úpravách, jež už jinde nezazní. Kryštof vedle svých hitů představí také novou píseň Tak nějak málo tančím, která bude titulní skladbou seriálu Proč bychom se netopili aneb Vodáci, který Česká televize začne vysílat na jaře příštího roku. Kapela má také připraveno překvapení v podobě vystoupení fanouška kapely Jana Kavana z Mladé Boleslavi, jehož nahrávky svých písní nalezla na internetu.

Kapela Kryštof vznikla v roce 1994; jejím frontmanem je herec Richard Krajčo, člen činohry Národního divadla v Praze. Skupina vydala čtyři řadová alba a loni výběrovou desku Poločas. Debut Magnetické pole vyšel v roce 2001. Kryštof získal v roce 2006 tři ceny Anděl za skupinu, skladbu a album roku Rubikon.