V Praze a v Ústí nad Labem probíhá festival Indiánský podzim

Praha/Ústí nad Labem - Festival představuje současnou kulturu kanadských indiánů. Součástí akce jsou i odborné přednášky - mimo jiné o indiánském humoru na divadle, dále pak výstava v Náprstkově muzeu nebo divadelní představení Ve světě opilého stvořitele od současného autora Drewa Haydena Tailora.

Hra zpracovává příběh Jasona, jež je poloviční indián, který se z velkoměsta vrací do rodné rezervace. Plány mu zkříží návštěva bílého bratra, o kterém dosud nevěděl a zpráva o smrtelně nemocném otci. Rozhovor sourozenců v malém bytě v centru Toronta odhaluje jejich rozdílné kultury, osudy i zkušenosti. Na prknech pražské Ypsilonky a Ústeckého Činoherního studia zazní hra v angličtině s českými titulky.

„Drew Hayden Tailor obvykle píše komické hry. Tohle je ale velmi vážné téma jen se špetkou humoru,“ přibližuje hru režisér a herec Kurt Spenrath.

Představit indiánskou kulturu jinak, než jak je obvykle zobrazována nejen v dobrodružných knížkách je jedním z cílů Indiánského podzimu. Výstava v pražském Náprstkově muzeu ukazuje grafiku, stříbrné šperky nebo masky z dílen současných indiánských umělců.

Kateřina Klápšťová, komisařka výstavy doplňuje: „Je to umění, které nikde nespatříte. Předvádějí bytosti, které vystupují v mýtech, které si indiáni přenášejí z generace na generaci. Ty bytosti jsou napůl zvířecí a napůl lidské.“

Z výstavy v Náprstkově muzeu
Zdroj: ČT24