Nina Divíšková: Anglické jahody jsou o tom, jací jsme

Praha - Příští týden vstoupí do kin snímek režiséra Vladimíra Drhy natočený v česko-slovensko-ukrajinské koprodukce za přispění České televize Anglické jahody. Snímek se vrací do dvou dnů srpnové okupace a ukazuje, jak se několika osobám různých generací během pár hodin změnil život. Do hlavních rolí dvou mladých lidí, kteří k sobě nacházejí cestu, obsadil Drha studenty DAMU Marii Štípkovou a Ivana Luptáka. Další role ztvárnili známí herci - Viktor Preiss, Pavla Tomicová a Nina Divíšková. Ta má podle dosavadních ohlasů herecky nejkrásnější a nejvýraznější roli z celého filmu.

„Film se mi moc líbí, má zvláštní pohled na rok 1968; ukazuje, že většinou nejsme hrdiny,“ říká herečka, která ve filmu ztvárnila roli babičky hlavního hrdiny, která vždy věřila komunistickým ideím a během invaze se jí hroutí celý svět. 

„Je tam vypečená rodinka Sinků a na druhé straně chlapci, kteří přijeli v tancích a vůbec nevěděli, co se děje, rozhodně nechtěli bojovat,“ pokračuje Divíšková. Film podle ní vzbudí nevoli u velké části lidí právě proto, že zobrazuje Čechy v jejich vyčkávání a pasivitě. „Ráda chodím do rizika,“ podotýká s úsměvem. Uvítala, že se téma invaze konečně objevilo „v hlavní roli“ ve filmu.  

Zobrazené události podle herečky věrně odrážejí její vzpomínky na srpen 1968. Tehdy právě začala natáčet film v Bratislavě, natáčení bylo zrušeno a ona se s velkými obtížemi dostávala do Jeseníků ke svým dvěma dětem. „Nějaká paní si pohotově oblékla bílý plášť a vyvezla mě z Bratislavy s tím, že řekla, že potřebuju do nemocnice, která byla mimo město. Jinak by mě hlídky už nepustily,“ vzpomíná herečka.

Se svojí filmovou rodinou si rozuměla „na mrknutí oka“. Maminku ztvárnila nedávno i ve filmu Nestyda, kde podle ní panovala stejně příjemná, i když více komediální atmosféra. V současné době Divíšková hraje v šesti divadlech a připravuje seriál Vyprávění, týkající se také roku 1968.

Anglické jahody
Zdroj: ČT24/Falcon
Vydáno pod