Film Sestra je těsně před dokončením

Praha - Film na motivy knihy Jáchyma Topola s hudbou kapely Psí vojáci Sestra dokončuje režisér Vít Pancíř. V hlavní roli výtvarníka Potoka diváci uvidí animátora a výtvarníka divadla Minor Jakuba Zicha. Jeho přítelkyni ztvárnila původem makedonská herečka Verica Nedeská. Film vzniká v koprodukci s Českou televizí a do kin vstoupí 11. prosince.

Hlavní hrdina Potok pracuje v malém divadle jako výtvarník. Je mu kolem třiceti let a jeho život se neubírá žádným směrem. Svoje okolí i sám sebe pozoruje s opovržením. Jeho bezcílný život se změní teprve v momentě, kdy potká Černou. Zamilovaná dvojice uniká z města, znovu ale naráží na lidskou vypočítavost, mělkost a nevkus. Vztahem ústřední dvojice provázejí diváka texty, jež zaznívají mimo obraz z úst Filipa Topola (Psí vojáci). Další použité texty z knihy jsou čtyři sny, které si navzájem vyprávějí Potokovi přátelé.

„Je to nadčasový příběh - příběh o lásce. Pancířovi se navíc povedlo, že doba, ve které se film odehrává, není úplně evidentní. Na době ani generaci v něm nezáleží,“ říká Filip Topol. Napětí mezi odcizením a identifikací s milovanou osobou je ve filmu vyjadřováno fotogenií lidské tváře, animací fotek, scénami se zrcadlem, dokumentárními záběry lidí na ulici, v parku nebo na nádraží. 

Převedení literární předlohy do adekvátního filmového jazyka vznikalo za pomoci ostrého střihu a stoptriků. Hlavními složkami filmu jsou podle režiséra text, obraz a hudba, vzájemně se doplňující. „Pancířovy filmy se mi zamlouvají pro ostrost pohledu, zahalenou ovšem v nostalgii, a pro jeho docela jemný humor… Dobře vím, že na jednoho čtenáře, který Sestru přečte, jich spoustu knížku odloží, či dokonce odhodí. To ale nevadí!“ říká Jáchym Topol.

Zrod Sestry

V červenci 1994 natočila kapela Psí vojáci album Sestra, na němž zhudebnili básně Jáchyma Topola z jeho stejnojmenného románu (vydaného v květnu 1994). Na rozdíl od všech předchozích i pozdějších desek zde Filip Topol nehrál na klavír, ale na syntezátor. 

V roce 2003 začal Vít Pancíř, experimentální filmař, animátor a tvůrce videoklipů kapely, pracovat na scénáři podle románové předlohy Jáchyma Topola. Samotné natáčení trvalo rok a vznikalo podle Pancířova přesného scénáře.

Vydáno pod