Zemřel americký spisovatel Michael Crichton, autor Jurského parku

Los Angeles - Ve věku 66 let zemřel v Los Angeles americký spisovatel Michael Crichton, autor bestsellerů Jurský park nebo Kmen Andromeda. Napsal i řadu dalších sci-fi románů, podílel se také na seriálu Pohotovost. Jeho knihy byly přeloženy do více než třiceti jazyků, prodalo se jich na 150 milionů. Podle vyjádření Crichtonova agenta spisovatel zemřel nečekaně, po "odvážné a soukromé bitvě s rakovinou".

Téměř každá Crichtonova kniha se stala bestsellerem a hollywoodská studia mu platila miliony za filmová práva. Největší devizou, a zároveň i slabinou, alespoň podle kritiků, byla snadná převoditelnost jeho románů do filmové podoby.

Psaní začínal Crichton vždycky důkladným nastudováním oblasti, kterou si zvolil za téma knihy. "Například před napsáním sci-fi Timeline jsem skoro nic nevěděl o evropském středověku. Musel jsem se tedy trochu více zavrtat do četby historických pramenů," popsal Crichton práci na bestselleru, v němž čtenář cestuje s hrdiny v čase až do 14. století. Timeline (Proud času) je zatím posledním snímkem, který byl podle jeho knihy natočen.

Spisovatelem chtěl být Crichton už od mládí. Ve 14 letech mu dokonce jeho článek otiskl The New York Times. Během studií na Harvardu - stal se lékařem - psal jeden román za druhým, ovšem pod pseudonymy. Za novelu Case of Need (Případ dívky v nouzi) dostal v roce 1968 cenu Edgar za nejlepší detektivku roku. Velkého ocenění se mu dostalo pak v roce 1994, kdy obdržel amerického Oskara za technický přínos filmu.

Jak Crichton dobyl Hollywood

Sci-fi román Kmen Andromeda (1969), po kterém následoval i stejnojmenný film, vydal ve 27 letech. Mimořádná přitažlivost Crichtonových knih pro hollywoodská studia se potvrdila i v dalších letech. Zfilmovány byly například jeho díla Člověk na konci, Vycházející slunce, Skandální odhalení, Kongo, Jurský park, Ztracený svět či Koule.

Crichton se nezastavil u autorství filmových předloh a etabloval se také jako režisér a producent. Úspěch měla například adaptace jeho vlastního románu Velká vlaková loupež (knižně v roce 1975, film 1979) se Seanem Connerym v hlavní roli. Podle jeho námětu vznikl rovněž i v Česku známý lékařský seriál Pohotovost (E. R.), který od roku 1994 vysílala televize NBC.

  • Plakát k filmu Koule zdroj: www.fdb.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/508/50795.jpg
  • Z filmu Jurský park zdroj: www.iabc.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/508/50791.jpg