Zuzana Michnová odkrývá Zemi Bójů

Praha - Zpěvačka a textařka Zuzana Michnová vydává knihu svých písňových textů nazvanou Země Bójů. Od sedmdesátých let psala písňové texty pro kapelu Marsyas a také pro své sólové projekty. Kniha je doplněna řadou dokumentů a autorčiných osobních vzpomínek.

Kniha vznikla z popudu majitelů nakladatelství Galén. Ačkoli velkou část publikace tvoří vzpomínky, Zuzana Michnová sama moc nevzpomíná. Podle jejích slov žije vždy přítomností a neohlíží se. Pokud však při sestavování knihy byla donucena si připomenout doby minulé, na vznik a etapu skupiny Marsyas vzpomíná ráda. Tehdy založili s Petrem Kalandrou a Oskarem Petrem vokální trio, které tady do té doby nebylo.

„V knize jsou obsaženy texty jak pro mě, tak i pro jiné interprety, např. Carmen pro Báru Basikovou, což byl svého času velký hit skupiny Stromboli, dále jsou tam třeba texty, které nazpívali Michal Kocáb, Kamil Střihavka, Roman Dragoun, Marcela Březinová a mnoho dalších,“ přibližuje publikaci autorka, která dále prozrazuje, že nikdy nepsala texty před muzikou, ale vždy až na hudební podklad, který z největší části dodával Michal Pavlíček.

Ze své tvorby, kterou nemá nijak rozškatulkovanou, si z konkrétních důvodů velmi váží alba Rány, které v roce 1986 natočila právě s Michalem Pavlíčkem. Autorka si při představování knihy připoměla jak složité bylo dříve tvořit, například všechny texty podléhaly schvalování. „Museli jsme třeba přepisovat názvy. Píseň se např. nesměla jmenovat Lidi lžou, tak jsem to přejmenovala na Zapomenout, přestože pak v refrénu znělo lidi lžou,“ popisuje těžké období Zuzana Michnová.

Zuzana Michnová

Zpěvačka, skladatelka a textařka, jedna z nejvýraznějších postav českého folku a folk rocku. Nejprve chtěla být herečkou nebo malířkou. Zatímco malování nevyšlo, hraní si několikrát vyzkoušela v několika filmech, například v Pupendu Jana Hřebejka. Od dvanácti let zpívala ve sboru, později zkoušela štěstí s tanečním orchestrem i rockovou skupinou. V roce 1971 vytvořila s banjistou a zpěvákem Jiřím Jeřábkem folkové duo, které vzápětí rozšířil na trio vynikající, bluesově cítící kytarista, zpěvák a hráč na foukací harmoniku Petr Kalandra. V roce 1973 nahradil Jeřábka invenční autor, kytarista a zpěvák Oskar Petr a začala se psát historie Marsyas.
V roce 1986 vydala mimo Marsyas ve spolupráci s Michalem Pavlíčkem sólové rockové album Rány.