Bubenický talent Martin Grubinger se poprvé představí v Praze

Praha - Rakouská vycházející bubenická hvězda Martin Grubinger se představí 8. a 10. listopadu v pražském klubu La Fabrica. Na koncertu mu bude sekundovat švédský pianista Per Rundberg. Společně předvedou program s názvem Percussive Impressions, který zahrnuje tvorbu skladatelů 20. a 21. století a nabízí unikátní kolekci virtuózních skladeb pro bicí nástroje. Ojedinělý koncert proběhne v rámci festivalu Struny podzimu, který zahajuje nový projekt pro mimořádně talentované umělce do 25 let.

„Martin Grubinger se v pouhých čtyřiadvaceti letech stal čerstvým držitelem Leonard Bernstein Award a na návrh vídeňského Konzerthausu a Musikvereinu byl vybrán do prestižního koncertního cyklu Rising Stars,“ uvedl umělecký ředitel festivalu Marek Vrabec.

Pětadvacetiletý bubeník loni získal Cenu Leonarda Bernsteina na Šlesvicko-holštýnském hudebním festivalu i nejvyšší ocenění v soutěži Evropské rozhlasové unie v Norsku. Grubinger také účinkoval v mnoha evropských koncertních sálech a na významných festivalech ve Vídni, Hamburku, Berlíně a Baden-Badenu.

Na pražském koncertě zazní například skladba pro marimbu sólo Merlin Andrewa Thomase, Toccata Anderse Koppela, skladba Třináct bubnů japonského skladatele Makiho Išiiho a Rebonds B od Iannise Xenakise, která patří k virtuosním položkám v repertoáru každého sólisty na bicí nástroje.

K dosavadním největším Grubingerovým úspěchům patří koncertní turné s Filharmonickým orchestrem Bregenz pod vedením renomovaného německého dirigenta Rafaela Frühbecka de Burgos a nahrávky s Filharmonickým orchestrem Oslo. V letošní sezóně je rezidenčním umělcem Orchestru lipského Gewandhausu a postupně zde představí šest koncertních projektů.