Tragédie v moskevském divadle jako inspirace pro divadelní hru

Ústí nad Labem - Útok čečenských teroristů na moskevské Divadelní centrum v roce 2002 zpracovává hra Nordost. Napsal ji německý dramatik Torsten Buchsteiner a v české premiéře ji dnes uvede Činoherní studio v Ústí nad Labem. Hra vypráví příběh tří žen na pozadí událostí, při kterých v říjnu 2002 teroristé po tři dny drželi v divadle jako rukojmí přes 900 návštěvníků muzikálového představení Nord-Ost. Vše ukončil útok ruských speciálních sil. Tragédie si vyžádala 130 obětí mezi rukojmími.

Buchsteiner získal za hru prestižní cenu Else Lasker-Schüler-Dramatikerpreis 2005 a hra byla již přeložena do mnoha jazyků. Premiéru měla 22. dubna 2006 v Královském dramatickém divadle Dramaten ve Stockholmu. V rolích tří žen se v české premiéře divákům představí Zuzana Onufráková, Nataša Gáčová a Marta Vítů, režie je ujal Filip Nuckolls.

Nordost je druhou premiérou divadla v této sezoně. Diváci Činoherního studia mohli už vidět českou premiéru hry současného mladého německého autora Thomase Freyera Separatisté. Premiéru v divadle mělo i představení v podání divadelního souboru Konzistence méďi, který tu v září ve spolupráci s Činoherním studiem uvedl světovou premiéru hry Swarog.

Činoherní studio

v Ústí nad Labem vzniklo v roce 1972 jako náhrada za Kladivadlo, které komunisté předtím zakázali. Stalo se centrem, kde se mohla realizovat řada umělců, které režim pronásledoval. Divadlem prošlo mnoho známých herců, jako Jiří Bartoška, Karel Heřmánek, Pavel Zedníček a Karel Roden. Působila v něm i řada režisérských osobností. Ústecká scéna je nositelem ceny Divadlo roku 2000, kterou uděluje Nadace Alfréda Radoka. Ročně divadlo navštíví na 11 tisíc diváků.

Činoherní studio v Ústí nad Labem
Zdroj: ČT