Pratchettova Zeměplocha se přestěhovala do Olomouce

Olomouc - Pohádka nejen pro dospělé - Maškaráda Terryho Pratchetta - se přenesla na prkna Moravského divadla v Olomouci. Režie představení, plného převleků, kouzel, fantazie, roztodivných postaviček a humoru, se ujal brněnský režisér Michal Zetel. Podivuhodné a záhadné postavy z Pratchettovy Maškarády obživnou poprvé v olomouckém divadle v pátek 7. listopadu.

Bábi Zlopočestná a Stařenka Ottová jsou dvě čarodějnice. Podle tradice však musí být tři. Nejvhodnější kandidátkou na jejich kolegyni se zdá být mladá kouzelnice Anežka Nulíčková. Jenže Anežka nechce čarovat, chce k divadlu. Nezbývá tedy nic jinho než se vydat do ankh-morporské Opery a Anežku přesvědčit. V Opeře ale řádí fantom…

Na Zeměploše se tentokrát trochu improvizuje. Diváci se mohou těšit na komentáře herců během hry. „Vzniká specifický způsob humoru, který je živý, protože civilní komentování herců neustále nabývá nových dimenzí,“ uvádí Zetel. Herci se při přípravě hry prý náramně bavili a doufají, že stejná atmosféra zasáhne při představeních i diváky.

Důležitou roli hrají kostýmy, které přibližují Pratchettův fantazijní svět. „Snažili jsme se, aby určitá vizuálnost, především v kostýmech, byla patrná,“ vysvětluje Miroslav Ondra, který měl na starosti inscenační úpravu.

Maškaráda,

dílo jednoho z nejvýznamnějších autorů fantasy literatury Terryho Pratchetta, se řadí mezi třicet románů, které dohromady tvoří sérii nazvanou Úžasná Zeměplocha. Kultovní spisovatel vytvořil v Maškarádě skvělou parafrázi Fantoma opery, původně románu Gastona Lerouxe, ale především stejnojmenného věhlasného muzikálu Andrewa Lloyda Webbera. S nadsázkou a ironií zde paroduje svět opery a velkého divadla.

Vydáno pod