Výstava v Klementinu připomíná život a dobu Karla Čapka

Praha - Sedmdesáté výročí úmrtí spisovatele Karla Čapka připomíná výstava, která dnes začala v pražském Klementinu. Prostřednictvím faksimilí nejrůznějších dobových dokumentů, dopisů, plakátů, stránek z novin a vybraných citátů si její návštěvníci připomenou nejenom Čapkovo literární dílo, ale mohou nahlédnout i do jeho soukromého života.

Expozice, kterou připravil Památník Karla Čapka, je doplněna osmi vitrínami s knihami, fotografiemi a ukázkami dobového tisku. Součástí výstavy je i dokumentární film, který natočil Josef Císařovský.

Výstava Život a doba spisovatele Karla Čapka připomíná prostřednictvím tematicky komponovaných výstavních panelů důležité události ze spisovatelova života, jeho nejvýznamnější knihy a divadelní hry, novinářskou činnost, politické postoje, ale i koníčky či přátelské a milostné vztahy.

Návštěvník si tak může Čapkovu tvorbu a jeho názory spojit s tím, co spisovatel prožíval ve svém soukromí. Ať již šlo o jeho zálibu v zahradničení, sbírání desek, cestování, nebo třeba vztahy k ženám - kromě manželky, herečky Olgy Scheinpflugové, výstava zmiňuje i některé přítelkyně.

Na výstavě nechybí ani část věnovaná spolupráci s prezidentem Tomášem Garriguem Masarykem. Výstava také připomíná, že v Karlu Čapkovi měla česká kultura mimořádnou osobnost světového jména - a zdaleka nejen proto, že právě z jeho divadelní hry R.U.R. pochází pojmenování umělé bytosti robot.

Výstava potrvá do 16. ledna.