Ceny MTV znamenaly úspěch pro Spearsovou a McCartneyho

Londýn - Slavnostní předávání hudebních cen MTV bylo radostné především pro americkou zpěvačku Britney Spearsovou a kytaristu Paula McCartneyho. Bývalá "popová princezna" získala hned dvě ocenění, cenu za "album roku" a "nejlepší vystoupení roku". Slavný exbeatle si z Echo Areny v Liverpoolu odnesl cenu za "největší legendu" populární hudby. Nepřítomným hrdinou večera, kterého postupně při slavnostním předávání cen připomínala většina účinkujících, byl i nově zvolený americký prezident Barack Obama.

Šestašedesátiletý McCartney obdržel prestižní ocenění přímo z rukou zpěváka U2 Bona Voxe. „Tenhle člověk vynalezl mé povolání,“ řekl Bono o bývalém členu Beatles. „Paul McCartney mě sem vezl v autě a ukazoval mi místa po celém Liverpoolu. To je, jako když vás po Římě vozí papež v papamobilu. Ve vesmíru rokenrolových kapel byli Beatles velkým třeskem,“ prohlásil při předávání ceny irský frontman.

Dalším velkým vítězem večera se stala šestadvacetiletá Britney Spearsová, která získala ocenění za své album Blackout. Pro Britney znamenal tento večer velký návrat do hudebního světa.

Čtvrtečnímu večeru dominovali i další američtí umělci. Ocenění za videoklip a rockovou cenu dostali kalifornští 30 Seconds to Mars. Oceněn byl i rapper Kanye West. Další Američanka Katy Perryová, která celý večer také uváděla, získala cenu pro objev roku.

Hvězdou roku se stali rockeři Tokio Hotel a nejoblíbenějším evropským interpretem Turek Emre Aydin. Polozapomenutý popový zpěvák Rick Astley, jehož singl z roku 1987 Never Gonna Give You Up letos bodoval v hitparádách 16 zemí, dostal cenu pro nejlepší vystoupení všech dob.

Celý večer se dostával do popředí Barack Obama

Paul McCartney poděkoval při přebírání ceny svým kolegům z Beatles, své rodině, ale i „každému v Americe za to, že volili Baracka Obamu“. Katy Perryová se objevila v blýskavých šatech s Obamovou podobiznou a poznamenala, že „Evropané nás snad zasebudou mít rádi“. Zpěvák skupiny 30 Seconds to Mars Jared Leto, který show s Perryovou moderoval, měl také tričko s Obamou a vyzýval publikum, aby skandovalo blahopřání budoucímu americkému prezidentovi.

  • Britney Spearsová autor: ČT24, zdroj: www.mtv.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/399/39846.jpg
  • Zpěvačka při předávání cen MTV autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/512/51104.jpg