Kongresové centrum v Praze patřilo slavné britské skupině Jethro Tull

Praha - Kapela v českém hlavním městě vystoupila v rámci turné ke svým čtyřicátým narozeninám. Dvouhodinová podívaná v nabitém Kongresovém centru předvedla směs rocku, folku a skotských lidovek. Jethro Tull nabídli fanouškům v Praze průřez svou tvorbou, zaměřili se ale hlavně na skladby z prvních třech alb.

V Česku vystupují poměrně často, tentokrát to bylo ve znamení oslav. Jedna z legend britské rockové scény předvedla, že je pořád plná nových hudebních nápadů a energie. Hnacím motorem kapely je od začátku extravagantní zpěvák a frontman Ian Anderson. Známý svými nápaditými kostýmy, typickým postojem na jedné noze a hlavně hrou hned na několik hudebních nástrojů. Kromě příčné flétny ovládá i dudy nebo mandolínu. „I když Ian Anderson nemá už ten hlas co mýval, tak má pořád spoustu dechu. Takže, on o to víc hraje na flétnu,“ hodnotí vystoupení hudební publicista Jiří Černý.

Jethro Tull za svou kariéru prodali přes 60 milionů alb. Vrcholným obdobím skupiny byl přelom 60. a 70. let 20. století. Hudba Ian Andersona a jeho skupiny byla od počátku inspirována starou britskou lidovou hudbou, blues a rockem. Originální zvuk a melodicko-harmonické principy, kombinující hard-rock s charakteristickými postupy renesanční lidové hudby a tradicí pěvců a hudebníků té doby činí hudební výraz kapely i autorových sólových projektů nezaměnitelnými.