V Londýně dnes začíná přehlídka filmů Jana a Zdeňka Svěrákových

Londýn - Přehlídku pořádá kino Riverside a oba protagonisté by se jí měli zúčastnit. Filmy tohoto tvůrčího tandemu budou tvořit páteř třídenního festivalu věnovanému českému filmu. Podle spolupracovníka ČT v Londýně Ivana Kytka dodá přítomnost obou tvůrců akci další dimenzi, neboť diváci budou mít možnost o filmech debatovat. Další zajímavé informace jistě poskytne i britský producent Eric Abraham, který svoji účast na přehlídce rovněž potvrdil.

Podle Ivana Kytky je jedním z důvodů k výběru filmů z dílny otce a syna Svěrákových velmi dobré producentské zastoupení ve Velké Británii. Dalším důvodem by mohl být i fakt, že česká kinematografie obecně má v Anglii od 60, let minulého století velmi dobrý zvuk.

„Zdá se, že pořadatelé si dali za cíl představit i pokračovatele slavných tradic v podobě filmů z dílny Svěrákových a upozornit na to, že v české kinematografii se stále něco děje, co za pozornost stojí,“ komentuje z Londýna Ivan Kytka.Zpravodaj dále upozornil, že např. filmTmavomodrý svět měl ve Velké Británii značný úspěch a to jak u odborné kritiky tak u běžných diváků. „Bitva o Británii a účast československých letců na ni je stále populární téma. Pokud někdo dovedně a umě přenese toto téma na filmové plátno, vzbudí pochopitelně velkou pozornost, tím spíše je-li to za pomoci britského producenta a britských peněz,“ uzavírá Kytka.