V Dračím doupěti je Ivan Ivan a David David

Praha - Člověk začne hrát zdánlivě nevinnou hru. Později ale zjistí, že to není jen hra, ale že jde o reálný život. Hlavní roli v něm mají cynismus, krutost tajemství a také nevyzpytatelnost. Divadelní hru o hře - Dračí doupě - napal slovenský dramatik Viliam Klimáček. Její premiéra dnes večer proběhla na prknech Dejvického divadla, jehož hercům napsal Klimáček role přímo na tělo. Hlavní role dvou kamarádů Ivana a Davida hrají Ivan Trojan a David Novotný.

Název představení je ne náhodně stejný jako název jedné stolní hry. Část představení je rekonstrukcí právě této skutečné hry a v jejím rámci dojde k rozuzlení celého příběhu. „Snažíme se, aby to byla i komedie i tragikomedie, aby divákovi zatrnulo, ale aby se i chvilku bál a byl překvapován,“ prozradil herec Martin Myšička.

Ivan a David tvořili kdysi nerozlučnou dvojici. Po dvaceti letech se sejdou v horách na místě, kde se začnou dít podivné věci. Potkají starou bezdomovkyni, která tvrdí, že se do ní převtělila Ivanova matka, vojáka, který je vydírá a nechce pustit dál, protože poblíž stojí raketová základna, nebo zdrogovanou sekretářku, kterou vyhodili její společníci z auta. Všechny příhody směřují k utajené události, která se na tomto místě kdysi odehrála.

„Mám pocit, že to není úplně tak fikce, protože ani v dnešním světě se často neví, jestli někdo mluví pravdu, nebo ne nebo jestli je to skutečnost, nebo ne,“ říká o hře Ivan Trojan.

Kromě něho a Davida Novotného se diváci ve hře Dračí doupě, která má podtitul Hra o přátelství a o zločinu, setkají s Martinem Myšičkou, Klárou Issovou a jejími jmenovkyněmi Melíškovou a Mareškovou. Režie se ujal Karel František Tománek.