Do Východočeského divadla se vrací Jitřní paní

Pardubice - Po třiceti pěti letech se do Východočeského divadla v Pardubicích vrací Jitřní paní. Autorem emotivní divadelní hry, která byla v Pardubicích uvedena naposledy v roce 1973, je Španěl Alejandro Casona. Příběh je zasazen do španělského venkova. Vypráví o lásce, smutku a také smrti. Hra sice nese znaky balady, ovšem má šťastný konec."Casona je nesmírně emotivní autor. Přestože píše o věcech vážných, až tragických, dokáže vyvolat pocit zázraku, pocit uvolnění, pocit katarze - a to je podstata divadla," domnívá se dramaturg Tomáš Syrovátka.

Přiznává také, že při páteční generálce zaslzel. Ovšem není jediný. Jitřní paní je drama, které diváka vtáhne do děje hned po několika minutách a už ho nepustí. Je to silně emotivní hra. Slzám se diváci ubrání jen stěží.

Jitřní paní nám může trochu připadat jako pohádka pro dospělé. Přesto slovo pohádka nestačí, píše Východočeské divadlo o hře. Krásnou a křehkou Casonovu hru nevystihne ani jiné žánrové zařazení, přestože se jich nabízí hned několik: dramatická balada, symbolická hra, podobenství, mirákulum neboli hra o zázraku. Pardubické divadlo se rozhodlo používat podtitul „španělská hra o vášnivé lásce, která dává i bere, ale také o věcech mezi nebem a zemí“.

Režie Casonovy hry se ujal Petr Kracik. V hlavních rolích se objeví Jindra Janoušková (Poutnice), Zdena Bittlová (Telva), Ludmila Mecerodová (Matka), Martina Sikorová (Adéla), Kristina Jelínková (Angélica), Václav Dušek (Dědeček), Martin Mejzlík (Martín Narcés) a Ladislav Špiner (Quico ze mlýna).

Premiéry pardubické inscenace Jitřní paní se uskuteční 8. a 9. listopadu vždy v sedm hodin večer.

  • Ze hry Jitřní paní autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/513/51239.jpg
  • Ze hry Jitřní paní autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/513/51238.jpg
  • Jitřní paní autor: Michal Klíma, zdroj: Východočeské divadlo Pardubice http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/513/51251.jpg