Na závěr KomiksFestu byli oceněni nejlepší tvůrci

Praha - Komiksová sobota v pražském klubu Roxy/NoD uzavřela 3. ročník festivalu KomiksFest, na kterém se návštěvníci mohli setkat s mnoha podobami tohoto žánru. Vyvrcholením festivalu se pak stalo vyhlášení cen Muriel. Odborná porota udělila ceny v devíti kategoriích. Mimo jiné za nejlepší kresbu, scénář a nejlepší domácí a zahraniční knihu.

Nejlepší původní českou knihou se letos stal Bomber, příběh zpěváka a textaře jesenické kapely Priessnitz, Jaromíra 99. Nakreslil příběh o fotbalistovi, který se na konci své kariéry vrací do míst svého dětství. Bomber byl také nominován za nejlepší původní scénář a nejlepší původní kresbu.

Festival oživili mezinárodní hosté

Na třetí ročník festivalu přijeli i zajímaví zahraniční hosté. Bryan Talbot, zakladatel takzvaného komiksového románu, v Praze pokřtil české vydání Pohádky o zlobivé kryse, oceněné na mnoha festivalech. Hlavní hrdinkou je mladá dívka Helena, kterou její otec sexuálně zneužíval, a proto utekla z domova. Příběh by se tak měl podobat skutečnému osudu britské autorky pohádek Beatrix Potterové, která svá díla vydávala na přelomu devatenáctého a dvacátého století.

Pohádku o zlobivé kryse používá už deset let řada center pro zneužívané děti. „Dělám komiks už více než třicet let a musím říct, že na Pohádku o zlobivé kryse jsem asi nejpyšnější, protože je to knížka nejen pro příznivce komiksu, ale opravdu pro všechny,“ říká Talbot.

Lewis Trondheim komentoval svou vlastní tvorbu už ve středu v Lycée bilingue v Táboře. Tento výtvarník, scénárista a spoluzakladatel dnes již kultovního nakladatelství L´Assocation, se proslavil projektem s komiksovými antihrdiny Donžon. „Je to směs fantazijních příběhů, které se ale klasickým fantazijním příběhům tak trochu smějí, v podstatě Donžon svým způsobem připomíná Hvězdné války,“ říká Trondheim. Francouzský název Donjon ne náhodou připomíná anglické dungeon (žalář), a napovídá tak, jak bude vypadat prostředí příběhů.

Rozsáhlý festival KomiksFest předvedl, že současný komiks je už pevně zakotven mezi žánry současného umění. Jeho dozvuky bude možné ještě pár týdnů vidět v některých kavárnách a kulturních centrech.