Darjanin: Průvodní tanečky jsem čekal

Praha - Nedávné prohlášení dvou členů výběrové komise považuje nový ředitel České filharmonie Vladimír Darjanin za irelevantní. Důležitější je podle něho soustředit se na změnu mediálního obrazu orchestru a zlepšení platového ohodnocení členů filharmonie. Iljovi Šmídovi a Bohuši Zoubkovi, kteří byli členy komise, se nelíbí, že Darjaninovo jmenování ministr kultury Václav Jehlička zaštítil doporučením komise. Pro tu ale Darjanin jednoznačným favoritem nebyl.

Komise dospěla k závěru, že ani jeden z pěti uchazečů o místo šéfa filharmonie nesplňuje přísné nároky, které tato pozice vyžaduje. Darjanina vybrala s tím, že k němu doporučuje přizvat ještě další možné kandidáty.

„Pro mě je to irelevantní. Důležité je rozhodnutí pana ministra, je to v jeho gesci. Takové ty průvodní tanečky, které začaly, jsem očekával a jsem ochotný jim čelit,“ reagoval na prohlášení dvou členů komise Darjanin.

Mnohem důležitější je podle něho zajistit zvýšení platového ohodnocení pro členy orchestru. „Budu velmi usilovat o založení nadace České filharmonie, kde by se generovaly prostředky, které by byly nad rámec státního příspěvku, a to, co si filharmonie vydělá doma i v zahraničí, abychom mohli daleko lépe ohodnotit členy filharmonie,“ prohlásil.

Darjaninovo jmenování

Ministr kultury Václav Jehlička jmenoval Vladimíra Darjanina novým ředitelem České filharmonie 4. listopadu. Darjanin vystřídá Václava Ridelbaucha, který orchestru šéfoval osm let. Funkce by se měl ujmout 1. července 2009. V současnosti je intendantem hudebního festivalu Dvořákova Praha. Od roku 1998 je členem správní rady Nadace barokního divadla zámku Český Krumlov.

Vedle vyšších platů je jednou z hlavních priorit také učesání mediálního obrazu České filharmonie, zopakoval Darjanin v rozhovoru pro Studio 6. Je potřeba ho především sjednotit a zlepšit, neboť  je v současné době vinou špatné komunikace mezi managementem a hudebníky „pošramocený“. „Filharmonie navíc není jen orchestr, ale také Rudolfinum a dům, kde probíhá několik stovek akcí ročně,“ dodal nový ředitel filharmonie.

Vladimír Darjanin
Zdroj: ČT24