Goncourtovu cenu dostal francouzsky píšící Afghánec Atík Rahímí

Paříž - V Paříži dnes byla udělena Goncourtova cena. Dostal ji francouzsky píšící afghánský spisovatel Atík Rahímí. Cena, která bývá vyhlašována na závěr oběda v restauraci Drouant, kde má každý člen akademie u stolu natrvalo přidělen svůj příbor, je nejvýznamnějším francouzským oceněním. Spisovatel, který cenu obdrží, nezískává sice žádnou závratnou finanční odměnu, získá ale velikou prestiž. Goncourtovu cenu může získat literát jen jednou za život.Atík Rahímí si ji vysloužil za dílo Syngué sabour. Pierre de patience. V románu zachytil Rahímí zpověď afghánské ženy, která se snaží vymanit z manželského, náboženského i společenského tlaku zpodobněného jejím mužem.

Odborná porota, kterou tvoří devět spisovatelů a jeden recenzent, přiřkla Rahímímu cenu až ve druhém kole hlasování. Ruku pro něj zvedlo sedm porotců. O čtyři hlasy za tímto spisovatelem a filmařem afghánského původu zůstal Michel Le Bris s knihou La beauté du monde.

Atík Rahímí

Šestačtyřicetiletý Atík Rahímí má dvojí státní příslušnost, afghánskou a francouzskou. Na literární dráhu se vydal v roce 2000 a na svém dosavadním uměleckém kontě má již čtyři romány. Nynější vítězná kniha je ale jeho první literární dílo, které hned zpočátku tvořil ve francouzštině.

Ocenění je pojmenováno po spisovatelích z konce 19. století, bratrech Edmondu a Julesu Goncourtových. Uděluje se od roku 1903. Jejím prvním držitelem se stal John Antoin Nau za svůj román Force endemie.

Ocenění může být uděleno autorovi pouze jedinkrát za život. Výjimkou ve více než stoleté historii se stal jen Romain Gery, který cenu získal nejprve v roce 1956 za román Les racines du ciel a o necelých dvacet let později pod pseudonymem Émile Ajar za román La vie devant soi podruhé.

Mezi nejznámější nositele tohoto ocenění patří: Marcel Proust, Jean Fayard, Simone de Beauvoir, Georges Duhamel, Alphonse de Châteaubriant a Antonine Maillet.

Renaudotova cena nesmí chybět

Zároveň s Gouncortovou cenou se vyhlašuje ještě Renaudotova cena. Jméno dostala podle lékaře Théophrasta Renaudota (asi 1586-1683), jenž je pokládán za otce francouzské žurnalistiky. Tuto cenu založili v roce 1926 novináři čekající u Drouanta na vyhlášení Goncourtovy ceny, aby „opravili“ výběr Goncourtovy akademie. Renaudotova cena letos připadla guinejskému spisovateli Tiernovi Monénembovi za knihu Le roi de Kahel.

  • Kniha Atíka Rahímího zdroj: www.ideefixe.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/516/51520.jpg
  • Restaurace Droant zdroj: simonandbacer.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/515/51485.jpg