Hrůzné fotografie z Čečny vystaveny na karlovarské kolonádě

Karlovy Vary - Vřídelní kolonáda v Karlových Varech bude ještě do 12. listopadu hostit výstavu Adama Borowskeho s názvem Čečna - konečné řešení. Polský fotograf snímky pořídil během 2. ruské invaze do Čečenska. Výstava byla připravena pro Evropský parlament v Bruselu, do Česka přivezl její podstatnou část aktivista Jan Šinágl.

Fotografie zachycují válku v nejhrůznější podobě, jsou na nich muži, ženy i děti pod samopaly ruských vojáků, oběti s nespornými známkami mučení, momentky z polorozpadlých příbytků, vězeňských táborů i sirotčinců. Pět panelů s nejotřesnějšími fotografiemi organizátoři zahalili, podívat se na ně může jen ten, kdo chce. Celá výstava je nevhodná pro děti do 16 let.

Organizátor výstavy se netají tím, že fotografie Adama Borowského přivezl do Karlových Varů právě proto, že jde o město se silnou rusky mluvící menšinou. V návštěvní knize výstavy jsou i vzkazy v azbuce. Vyjadřují zděšení, lítost a také nedůvěru. „Převážná většina Rusů je pod vlivem propagandy, s vyhraněným názorem, že toto vše je podvrh,“ říká organizátor Jiří Kotek.

Velkou diskusi vyvolala výstava i v Bruselu. „Maďarský levicový socialistický kvestor rozhodl o tom, že výstavu sundá a výstava byla do druhého dne svěšena,“ připomíná europoslankyně Jana Hybášková (SNK - ED). Od 17. listopadu bude výstava k vidění v centru Prahy.