Frittoliová dnes zazpívá v Praze Mozarta, Verdiho i Leoncavalla

Praha - Světově uznávaná italská sopranistka Barbara Frittoliová dnes poprvé zazpívá v Praze. Pro svůj koncert ve Smetanově síni Obecního domu chystá árie z oper Wolfganga Amadea Mozarta, Giuseppe Verdiho i Ruggiera Leoncavalla. Doprovodí ji Český národní symfonický orchestr pod taktovkou německého dirigenta Heika Mathiase Förstera, jehož vystoupení bude rovněž českým debutem. O pražském pobytu Frittoliové natáčí Česká televize dokument, který odvysílá na jaře příštího roku.

„Jsem velmi ráda, že jsem konečně v Praze. Byla pro mě vždy významným hudebním centrem, mám ji spojenou hlavně s Mozartem,“ říká špičková pěvkyně, která je častým hostem festivalů v Boloni, Ravenně i Salcburku. Do Prahy se hodlá ještě vrátit na týdenní dovolenou se svou rodinou.

Jednačtyřicetiletá Frittoliová je známa jako „mozartovská a verdiovská“ pěvkyně, proslavila se mimo jiné jako Desdemona v Othellovi, s níž se nedávno vrátila do newyorské Metropolitní opery. Stejnou roli ztvárnila i v Bruselu, Vídni, Florencii a Mnichově.

První část dnešního večera bude patřit repertoáru, který vybrala sama pěvkyně. Přednese Mozartovy koncertní árie Ah, lo previdi a Misero! O sogno!. „Jsou jedny z mých nejoblíbenějších. Na koncertech ráda zpívám komorní hudbu. Operní árie je těžké vyjmout z díla a dobře je představit posluchači,“ řekla Frittoliová, která se poprvé pracovně setkává i s dirigentem Försterem. Na operní árie se příznivci žánru mohou také těšit, ve druhé polovině vystoupení zazní árie z Leoncavallových Komediantů i Verdiho oper Aida, Don Carlos a Othello, z něhož pěvkyně přednese nejslavnější ženskou árii Ave Maria.

„Na kariéru pěvkyně jsem nikdy nemyslela, studovala jsem klavír, byla jsem hrozná pianistka,“ vzpomíná Frittoliová. Pak jsem se seznámila s operou a začala jsem zpívat, zpěv jsem milovala.„ Pěvkyně se nepouští do dalších žánrů: “Každý má dělat svou práci," říká.