Pátý ročník olomouckých Křižovatek bude propojovat láska

Olomouc - Dnes začíná multižánrový festival Křižovatky, který se již po páté koná v Olomouci. Hlavním tématem letošního ročníku bude láska.  Publiku se v různých uměleckých žánrech představí umělci ze středoevropských zemí.

„Slavnostní zahájení zařídí v úterý 11. listopadu polské divadlo Kompania Doomsday se svým dech beroucím a jazykově bezbariérovým zpracováním biblického příběhu Salome. Představení již zaujalo diváky na prestižních divadelních festivalech po celé Evropě,“ uvedl mluvčí festivalu Pavel Peč. Na divadelních prknech se v Olomouci objeví i pražské Švandovo divadlo a ústecké Činoherní studio.

Filmový program nabídne tvorbu maďarské, německé a slovenské kinematografie. Ve středu 12. listopadu osobně uvede své filmy maďarský tvůrce Guyla Nemes. „To nejlepší ze slovenského filmu reprezentují snímky Démoni a zejména pak na Oscara nominované Slepé lásky - působivý dokument o nevidomých lidech a jejich nezaslepeném pohledu na život,“ konstatoval Peč. Festival nabídne ve spolupráci s Goethovým institutem také miniprofil tzv. berlínské školy s Andreasem Dresenem, jehož film Sedmé nebe se pokouší odtabuizovat předsudky spojené s fyzickou láskou mezi starými lidmi.

V hudební části Křižovatek si na své přijdou v pátek 14. listopadu příznivci jazzu. V olomouckém Jazz Tibet Clubu vystoupí polské RGG TRIO, jehož poslední deska získala ocenění polské Album roku 2007.

Náklady na festival dosáhnou podle Peče asi 350 000 korun, pořadatelé ale počítají s tím, že čtvrt milionu získají jako dotace od radnice, hejtmanství a ministerstva kultury. Loni Křižovatky navštívilo na 4 500 lidí, se stejnou účastí počítají organizátoři i letos.