Poslední klapka filmu Protektor klapne dnes

Praha - Dnešní den je poslední z plánovaných pětačtyřiceti natáčecích dnů nového filmu Marka Najbrta Protektor. V jejich průběhu kamery zachytily tři roky života v jednom z nejtemnějších období československých dějin. Koproducenti filmu jsou: Česká televize, UPP, Soundsquare. Film vzniká s podporou Státního fondu ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie, Programu Media+.

„Protektor v názvu naznačuje dvojakost celého příběhu. Metaforu. V první chvíli může protektor asociovat něco pozitivního - ochranu, ale historická zkušenost zároveň říká, že pod heslem ochrany Němci usilovali o vydrancování okupovaného území. Stejný rozpor má v sobě i osud našich hrdinů,“ vysvětluje režisér Marek Najbrt.

Autoři scénáře Robert Geisler, Benjamin Tuček a Marek Najbrt sledují osudy manželů Vrbatových - židovské herečky Hany a árijského rozhlasového redaktora Emila - od února 1939 přes německou okupaci až po atentát na říšského protektora v červnu 1942.

„Nečekejte ale film o atentátu na Heydricha. Vyprávíme příběh osudové lásky dvou lidí, jejichž vztah prochází krizí. Atraktivní Hana je na vrcholu herecké kariéry, obletovaná ctiteli. Emil pocit, že ji ztrácí, kompenzuje únikem k milenkám. Z příchodů Němců má vlastně radost, cítí příležitost získat manželku zpátky jen pro sebe, aniž by domýšlel důsledky… Příběh Hany a Emila je o skutečných citech, hluboké lásce. A přestože v extremních dobách či souvislostech může člověka zavést až na hranici sebedestrukce, má v sobě ohromnou sílu a kouzlo. Myslím, že většina z nás občas zatouží takovou prožít, “ přibližuje děj filmu Najbrt.  

Do hlavních rolí režisér Marek Najbrt obsadil Janu Plodkovou a Marka Daniela. Ten ke své roli říká: „Emil je tak trochu sráč, který se pohybuje při zdi a když je úplně zatlačen do kouta, zachová se odvážně. Otázka je, jestli se tak stane z přirozeného hrdinství nebo hluboké lásky k Haně - nejspíš všechno dohromady. S mou filmovou manželkou Janou Plodkovou se dobře známe z HaDivadla, odkud jsem před časem odešel. Hraje se mi s ní moc dobře, je talentovaná, přizpůsobivá momentálním věcem a náladám, což je skvělá kombinace především v divadle, ale hodí se i ve filmu. Výsledkem je pak přirozený, civilní projev. Marek Najbrt nás vybízel, abychom si eventuelně přizpůsobili dialogy. Ale nebylo to moc zapotřebí, scénář je dobře napsaný,“ uznává Marek Daniel.

Další postavy napínavého příběhu plného zvratů ztvárnili např. Jan Budař a Klára Melíšková, oba držitelé Českých lvů za vedlejší roli ve filmu Mistři, Jiří Ornest, Josef Polášek, Cyril Drozda, Leoš Noha, Jan Řehák, Sandra Nováková, Martin Myšička a Tomáš Měcháček.