Dokument na ČT: Zapadlý vlastenec o zapadlých osudech

Praha - Svérázný lékař Vít Šlechta začal před dvěma lety zaznamenávat příběhy svých pacientů z Pojizeří, do jejichž osudů zasáhl v 50. letech nepříznivě komunistický režim. Mapoval tak historickou paměť zapomenutého kraje i bílá místa českých dějin. Režisér David Vondráček vybral z několika stovek příběhů tři pro svůj dokument Zapadlý vlastenec. Uvede ho program ČT2 dnes ve 20:00.

„Pan doktor Šlechta pochází z kraje Raisových zapadlých vlastenců,“ vysvětluje Vondráček, jak došel k názvu filmu, „je tam také takovou výjimkou. Je osobitý, svérázný člověk a konformnějším lidem můžou jeho aktivity připadat jako z jiného světa.“

Šlechta po dva roky zaznamenal příběhy likvidovaných sedláků, podnikatelů i protikomunistických intelektuálů z podkrkonošského Libštátu u Semil. Vydal je pak v pojizerském časopise Naše obec. Zjistil, že každý třetí člověk z jeho kraje by v padesátých letech nějakým způsobem pronásledován totalitním komunistickým režimem.

Zvláštní postavení má mezi nimi osud ženy, která byla vězněna společně s Miladou Horákovou. V dokumentu mluví o faktech, které dosud nebyly příliš známé a historiky prozkoumané.

Vít Šlechta o příbězích:

„Každý ten příběh je zvláštní. Mě nejvíce dojímaly příběhy dětí, které musely chodit do vězení za svými rodiči. Často byli lidé obvinění, ani nevěděli z čeho. Byla to doba paradoxní, kafkovská, nepochopitelná. Na tom se někdo podílel, utrpení těch lidí má někdo na svědomí a myslím, že u nás ještě musí proběhnout morální procitnutí a morální pochopení těchto věcí.“

Vydáno pod