V Pražských šortkách kolem světa za orgasmem a dvojníkem Boba Geldofa

Praha – Čtyři dny nabité krátkými filmy startují dnes v pražském kině Světozor. Od 12. do 16. listopadu se návštěvníci Festivalu krátkých filmů Praha neboli Pražských šortek mohou vydat na cestu kolem světa. Ve třech soutěžních sekcích na ně čeká deset filmů z Evropy, tři z Oceánie, čtyři ze Severní a jeden z Jižní Ameriky. Desítky snímků – o konci světa, orgasmu na ženský způsob nebo dětství slavných režisérů – pak ještě v devíti nesoutěžních sekcích.

Vše začne slavnostním zahájením 12. listopadu, při kterém bude uveden například švédský snímek V jako vražda režiséra Magnuse Holmgrena. Vypráví o muži, který nenávidí svou ženu, a o vraždě prostřednictvím hry scrabble. Krátká, ale vtipná bude minikomedie Donalda Rice Já jsem Bob, založená na záměně slavné hudební hvězdy Boba Gedolfa a jeho dvojníka. V hlavní roli se objeví sám zpěvák.

Komu by nestačilo 18 snímků z celého světa v soutěžní sekci, může se „dorazit“ krátkými filmy v devíti nesoutěžních.

Apokalypsa, psi a experimenty

Sedm filmů, které si všimly, že už proběhl konec světa, najdou diváci v sekci s výmluvným názvem Apokalypse Now. Kategorie Argentino a Tour de France zastřešují krátké filmy z argentinské a francouzské produkce.  Podle klíče „země“ byly vybrány také čtyři snímky z pražské FAMU do sekce České filmy – je mezi nimi i Bába Zuzany Kirchnerové, která zvítězila na nedávném Famufestu.

Na jiné přehlídce – na největším a nejvýznamnějším festivalu krátkých filmů v v jihofrancouzském Clermont-Ferrand byly uvedeny snímky ze sekce Retrospektiva: pes. Deset příběhů je o psech, se psy nebo psům věnovaných.

Filmy, které vznikly použitím nových technologií nebo neobvyklých postupů, najdou diváci v kategorii Labo – experiment a nové směry.

I slavní režiséři měli dětství, i slavní režiséři podávali poprvé

Sekce Dětství soustřeďuje šest filmů šesti režisérů (Ingmar Bergman, Fritz Lang, Jean Renoir, Alfred Hitchcock, Jacques Tati a Orson Welles) o určujících momentech jejich dětství. Filmové začátky jiné pětice režisérů (Jean-Luc Godard, George Lucas, Francois Ozon, Cristian Mungiu a Saša Gedeon) připomene kategorie První podání. Pět je i snímků v sekci Panorama – pořadatelé vybrali ty, které uspěly na prestižních festivalech a v hlasování akademií.

Do osmnácti nepřístupno

SecondSexe: orgasmus na ženský způsob je program, který byl letos poprvé uveden na festivalu krátkých filmů v Benátkách. Snímky natočené pěti ženami si vytkly za cíl přinést nový úhel pohledu na zobrazení ženské erotiky.

O cenách

  • O oceněních rozhodne šestičlenná porota; českými zástupci jsou režisér a producent David Ondříček a ředitel rozhlasové stanice Radio1 Saša Michailidis;
  • Udělovat se bude Hlavní cena s bonusem 5000 Euro a dvě zvláštní uznání;  návštěvníci mohou vybrat film, který získá Cenu diváků
  • Ceny budou vyhlášeny 15. listopadu, 16. listopadu budou projekce ještě pokračovat
  • Program a další informace
  • Z filmu Deset autor: ČT24, zdroj: Festival krátkých filmů Praha http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/518/51704.jpg
  • Z filmu To je ona zdroj: Festival krátkých filmů Praha http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/518/51703.jpg