Rabih Abou-Khalil s triem potěšil návštěvníky Rudolfina

Praha - Uznávaný jazzman Rabih Abou-Khalil se svým triem vystoupil dnes večer v pražském Rudolfinu v rámci předposledního koncertu festivalu Struny podzimu. Khalil je vůdčí osobností tria a jazzové kreace předvádí na strunný nástroj oud. Bezpražcová krátkokrká libanonská loutna je tradiční arabský nástroj, která se v arabském světě těší stejné popularitě jako kytara v západní hudební tradici.

„Oud je něco jako kříženec mezi houslemi a kytarou. Je běžný po celém Středním východě, Turecku i Řecku. Je to úplně jiný nástroj, než na jaký jsou Evropané zvyklí,“ říká původem libanonský hudebník.

V Praze Abou-Khalil vystoupil s pianistou Joachimem Kühnem a
perkusistou Jarrodem Cadwinem.„V tomto triu hrajeme už asi šest let a naše spolupráce začala vlastně náhodou. Sešli jsme se tenkrát v nahrávacím studiu a o přestávkách trochu jamovali. Pak jsme si řekli, že zkusíme spolu hrát. Nebylo to nic plánovaného,“ přibližuje začátky tria Abou-Khalil. Společně nahráli album Journey to the Centre of an Egg, při živých vysoupeních dostává nejvíce prostoru improvizace. 

V současné době Khalil žije ve Francii, kam odešel z Německa, které se stalo v polovině sedmdesátých let kvůli libanonská občanské válce jeho novým útočištěm. 

Organizátoři koncertu o triu:

"Rabih Abou-Khalil v Mnichově studoval hru na klasickou flétnu, nicméně jeho stěžejním nástrojem zůstal oud, na který však uplatňuje i techniky běžné pro hraní na jazzovou kytaru. Jeho tvorba tak unikátním způsobem překlenuje hudebně zcela rozdílné světy tradiční arabské hudby, jazzu a evropské klasické tradice. Má za sebou spolupráci s celou plejádou arabských, indických a amerických jazzových hudebníků, mj. s Kronos kvartetem, Balanescu kvartetem nebo s Ensemble Modern. Pianista (a saxofonista) Joachim Kühn proslul zejména spoluprácí s houslistou Jeanem Lucem-Pontym a téměř jako zjevení působilo jeho duo s Ornettem Colemanem v 90. letech, zachycené na skvělém albu Colors: Live from Leipzig. Spolu s vnímavým bubeníkem Jarrodem Cagwinem představuje trio koncentraci silných osobností, díky které jsou veškeré kulturní rozdíly zapomenuty a pohlceny intenzivní hudební komunikací."

Letošní ročník festivalu Struny podzimu zakončí 19. listopadu koncert, na němž vystoupí Joel Frederiksen a Ensemble Phoenix společně s Jiřím Pavlicou a Hradišťanem.

Vydáno pod