Sopranistka Frittoliová okouzlila české publikum

Praha - Světoznámá italská sopranistka Barbara Frittoliová při svém prvním vystoupení v Česku zvedla publikum ze sedadel. Ve Smetanově síni Obecního domu se za přednes árií z oper Wolfganga Amadea Mozarta, Giuseppe Verdiho i Ruggiera Leoncavalla dočkala nadšených výkřiků "Bravo! Bravo!" Na dvouapůlhodinovém galakoncertu ji doprovázel Český národní symfonický orchestr pod taktovkou německého dirigenta a šéfa Westfálské nové filharmonie Heika Mathiase Förstera, jehož vystoupení bylo rovněž českým debutem.

Základním kamenem vystoupení byly Mozartovy koncertní árie Ah, lo previdi a Misero! O sogno!. Jak totiž zpěvačka prozradila, Mozart je jejím nejmilejším autorem a pro její hlas prý tou nejlepší školou. Z jeho opery Cosi fan tutte proto zazpívala ještě árii Come scoglio, která se v téměř vyprodané síni setkala s hlasitým ohlasem. Orchestr první část večera doplnil předehrami k operám Fidelio od Ludwiga van Beethovena a Veselé paničky windsorské Otto Nicolaie.

Po přestávce v nové róbě i účesu zazněly operní árie Verdiho a Leoncavalla. Publikum slyšelo kupříkladu árie z Verdiho Aidy, Dona Carlose a dočkalo se i slavné ženské árie Ave Marie z Otella. Právě s rolí Desdemony se Frittoliová nedávno úspěšně vrátila do newyorské Metropolitní opery a ztvárnila ji i na dalších slavných scénách. Nadšené diváky přídavkem potěšila áriemi z Pucciniho Tosky a Cileaovy Adriany Lecouvreur.

Jednačtyřicetiletá Frittoliová je známá jako „mozartovská a verdiovská“ pěvkyně. Kritici hovoří o její schopnosti vcítit se do rolí, jimž dává velký herecký rozměr.

Rodačka z Milána považuje za mezník své kariéry působení v tamější opeře Scala, kde kdysi šéfoval Riccardo Muti. Pod jeho taktovkou také například zpívala například na festivalech v Ravenně, Salcburku i Vídeňské státní opeře.

Barbara Frittoliová připravuje:

Mozartovu Cosi fan tutte ve Vídeňské státní opeře s dirigentem Riccardem Mutim. Studuje také roli Sestry Angeliky ve stejnojmenném Pucciniho díle v milánské La Scale. V současnosti zkouší roli Thais v Massenetově stejnojmenném díle pro Teatro regio v Turíně.

Příští rok má účinkovat ve Verdiho Requiem s dirigentem Antoniem Pappanem v Covent Garden.

V únoru se mimo jiné poprvé potká na valencijské scéně v Cossi fan tutte s mladým českým dirigentem Tomášem Netopilem.

Vydáno pod