Magdalena Kožená zazpívala na Pražském hradě první dámě

Praha - Jediné sólové vystoupení v Česku do konce tohoto roku naší přední mezzosopranistky Magdaleny Kožené se uskutečnilo dnes večer na Pražském hradě. Na recitále zvaném Koncert pro první dámu ve Španělském sále zazněla česká písňová tvorba. Jednu z nejuznávanějších pěvkyň současnosti doprovodil pianista a její dlouholetý recitálový kolega Malcolm Martineau.

Dnešní koncert byl víceméně založen na repertoáru z poslední desky Magdaleny Kožené - Songs My Mother Taught Me. Je koncipována jako průřez českou písňovou tvorbou. S klavírním doprovodem se zde objevují písně, které vesměs vycházejí z českého folkloru.

Dnes tak zazněly písně z Janáčkovy Moravské lidové poezie v písních, z Písniček na dvě stránky od Martinů či z Národních písní a tanců z Těšínska od Erwina Schulhoffa. Na desku Kožená natočila i Písně k loutně Petra Ebena.

Nechyběl ani Antonín Dvořák, k jehož písni Když mě stará matka z cyklu Cikánské melodie název poslední desky Magdaleny Kožené odkazuje.

Koncert je součástí recitálového turné, které Kožená zahájila na konci října. Je zatím velmi úspěšné, stejně jako její poslední deska.

„V dnešní době je těžké prodávat desky, zvlášť s takovým repertoárem jako jsou české písně, které jsou ve světě neznámé. Na druhé straně zahraniční posluchači to tak trošku ode mě očekávají a mám zkušenost s tím, že když zpívám českou písňovou tvorbu na koncertech, tak se zajímají a jsou rádi, že slyší něco nového,“ uvedla Kožená.

Další očekávané vystoupení Magdaleny Kožené v ČR:

11. a 12. prosince v rámci Dnů Bohuslava Martinů v Rudolfinu za doprovodu České filharmonie. Vedle Magdaleny Kožené vystoupí ještě Michele Lagrange, Steve Davislim, Nicolas Testé, Frédéric Goncalves pod taktovkou Sira Charles Mackerrase. 

Songs My Mother Tought Me
Zdroj: ČT24/www.kozena.cz