Má Bůh na čele napsáno „v peníze věřím“? Možná odpoví Secondhand Women

Praha - Od lítaček westernového "saloonu" přes intimní výpovědi do prostředí kriminality Latinské Ameriky; přes sambu ke kankánu, od dolaru ke koruně a od vlastní kapsy do World Trade Centre - to vše přináší na jeviště projekt Money Transformance mezinárodní divadelní skupiny Secondhand Women. Ženy, které pracují bez mužů, se ve svých představeních vždy zabývají aktuálním tématem. Tentokrát si, v česko-anglické punkové operetce, vzaly na mušku peníze.

Téma, jehož zpracování poprvé představí 12. 11. v divadle Alfred ve dvoře, zachytily s humorem i vážností v kontrastních odpovědích. Kritizují hromadění drahých výrobků, na druhou stranu touží po značkových kabelkách a luxusu. Vypočítavě kladou na odiv, co pořídily za velkou finanční sumu, nebo takové věci naopak schovávají.

Bůh na penězích, peníze na Bohovi?

Na americkém dolaru je psáno: V Boha věříme. Máme to tedy chápat tak, že Bůh má na čele psáno: V peníze věřím?

/Money Transformance/

Na pozvánce k představení Secondhand Women píší: Dennodenně peníze přepočítáváme a osaháváme. Šustíme s nimi a cinkáme, šňupeme s nimi kokain a schováváme je do skupinek. Měníme je, ztrácíme je, děláme z nich lodičky, které posíláme po vodě. Hromadíme je, hazardujeme s nimi a pálíme je při pohřbu. Kolik jsme vlastně ušetřily, protože jsme nic neměly? Nevlastnit znamená neztrácet.

Jsou představy, že peníze by spravily všechny starosti, naivní, nebo reálné… Jak funguje výměnný obchod: sex za pohodlí, peníze za ztrátu svobody v tvorbě… i takové otázky si Secondhand Women kladou. Odpovědi představí v projektu, v němž se pozlátko výpravné operetky střídá s autentických divadlem osobních výpovědí.

O ženách z druhé ruky

Secondhand Women je mezinárodní divadelní demokratický kabinet. Vznikl v roce 2003, kdy ho založila pětice nezávislých performerek z ČR, Islandu a Dánska. Přestože jejich vztah k mužům je vřelý, až do finální fáze, kdy musí být všechny na jevišti, pracují bez režiséra a v souboru nejsou muži. Nemůžou tak prý kvůli nim vznikat konflikty, které by „otravovaly“ umění.

V divadle Alfred ve dvoře uvedly Secondhand Women už v roce 2003 Mezzo, fiktivní reality show o životech žen po třicítce, a o dva roky později projekt Už muž. Obě představení se setkala s velkým úspěchem.

  • Money Transformance zdroj: Alfred ve dvoře http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/521/52008.jpg
  • Secondhand Women zdroj: Alfred ve dvoře http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/521/52007.jpg