Film o zpěváku Falkovi je částečná fikce

Praha – Falco, film o osudech kontroverzního zpěváka měl včera v Praze slavnostní premiéru. Ode dneška bude promítán v českých kinech. Nejde o dokument, ale částečnou fikci, uvedl ke snímku jeho režisér Thomas Roth. Myšlenka natočit o Falcovi film jej prý napadla hned po zpěvákově smrti.

„Nebyl jsem Falkův fanoušek v pravém slova smyslu, ale jeho osobnost mě fascinovala. Jeho arogance a jeho jednání s publikem na mě udělaly dojem … Byl jsem toho mínění, že jeho život a jeho neobvyklý postoj jako rakouského popového umělce se dá velmi dobře zdramatizovat,“ uvedl Roth.

Role Falka se zhostil herec a frontman hudební skupiny Mondscheiner Manuel Rubey. Všechny Falkovy písně užité ve filmu znovu přezpíval. „Před natáčením filmu mi byl Falco ukradený, můj vztah k němu se změnil a nyní ho obdivuju,“ prohlásil Rubey, který si po skončení natáčení nechal oholit hlavu, aby se odpoutal od „intenzivní doby s Falkem“.

V Rakousku měl snímek premiéru 6. února 2008, u příležitosti desátého výročí Falkova úmrtí při autonehodě v Dominikánské republice, kde údajně pod vlivem drog nebo alkoholu narazil se svým džípem do protijedoucího autobusu.

Kontroverzní Falco

Falco, vlastním jménem Hans Hölzel, se poprvé výrazněji prosadil na přelomu let 1981 a 1982 skladbou Der Kommissar. K jeho největším hitům patří Rock Me Amadeus, Vienna Calling, Jeanny, Out Of The Dark, The Sound Of Musik nebo Wiener Blut. Jeho písně byly často tvořeny kombinací německého a anglického textu.

Populární zpěvák rád provokoval. Ve videoklipu ke skladbě Rock Me Amadeus vystupuje jako Amadeus s parukou jako punk; z konce skladby Jeanny vyplyne, že nezvěstnou a zřejmě zneužitou dívku, o které se v písni zpívá, pravděpodobně zavraždil on sám.

Hrob zpěváka Falca
Zdroj: ČT24