Jak hubatá Dora v Ostravě málem k čertu přišla

Ostrava - Čerti z beskydských pověstí vstupují na prkna Divadla loutek v Ostravě. Pohádka Jak hubatá Dora málem k čertu přišla vychází z pověstí, které se vážou k Čertovu mlýnu nedaleko Pusteven. Zaznamenal je frenštátský rodák František Horečka. Po beskydské naučené stezce se ke mlýnu vypravil i ansámbl Divadla loutek. "Pátrali jsme samozřejmě po čertech a byl to po čertech těžký úkol. Nakonec jsme zjistili, že kdybychom tam nebyli, tak tam žádní čerti nejsou. My jsem si tam dovezli toho svého čerta," prozrazuje výsledek výpravy režisér Václav Klemens.

Pohádka vypráví o Dorce, kterou nechce žádný kluk, protože je hubatá. I kdyby chtěl, ona každého svým nabroušeným jazýčkem odežene. Troufne si na ni jen čert. Zkouší to různě - v mysliveckém po dobrém, v převleku malým podvodem a i tak, jak ho Lucifer stvořil.

Divadelní představení je plné písniček. „Děti si písničky určitě oblíbí. Nám se zaryly do hlavy, že nás budí ze spaní,“ přiznává Lenka Pavlíčková, která hraje hubatou Dorku.

Kromě Dorky vystupuje v představení samozřejmě Čert (Karel Růžička), matka (Irena Křehlíková) nebo vysloužilý voják Ondřej (Martin Legerski). Všichni ve scéně, kostýmech a s loutkami Tomáše Volkmera. Písničky složil Tomáš Rossi, který navíc v pohádce kokrhá.

Premiéra pro veřejnost se koná v pátek 14. listopadu od 17 hodin.