Touha, svádění, přitažlivost a křehkost na Staroměstské radnici

Praha - Jeden z hlavních projektů letošní Francouzské sezony, výstava Beautiful people et la blessure secrete (a skryté rány), začal v Galerii hlavního města Prahy (GHMP). Ve 2. patře Staroměstské radnice jsou k vidění díla předních současných světových autorů, jejichž společným tématem je idea krásy ovlivněná především mediálním prostředím. Fotografie, videa a kresby pocházejí ze sbírky sdružení FRAC, významné veřejné kolekce soudobého umění v severní Francii. V Praze budou vystaveny do 18. ledna.

Projekt připravený madridským kurátorem Miquelem Bardagilem na zhruba 20 dílech tematizuje právě koncept přitažlivosti a vizuálního „svádění“. „Máme tu díla patřící ke klasickým dílům, například videa Paula McCarthyho, kterými paroduje slavné umělce při práci,“ říká Olga Malá z GHMP.

Výstava zahrnuje i práce výrazných umělců mladších generací, například film dvojčat Liesbeth a Angelique Raevenových Love knows many faces, v němž autorky hledají svoji identitu,nebo fotografie Jenny Gage, která na svých fotografiích zobrazuje dospívající dívky ve znepokojujících nočních městských prostředích. České umělce zastupují světově proslulí autoři Jiří Kolář a Josef Koudelka.

Spolupořadatelem výstavy je Francouzský institut v Praze, přehlídka je součástí Francouzské sezony, při níž se během francouzského předsednictví Radě Evropy představuje v ČR kultura a umění předsednické země.

Fonds régional d'art contemporain (FRANC) Nord Pas-de-Calais (Regionální fond současného výtvarného umění pro kraj Nord Pas-de-Calais) se sídlem v Dunkerque byl založen v roce 1982 francouzským ministerstvem kultury a orgány krajské správy. Shromažďuje soudobé světové výtvarné umění a má za cíl zpřístupňovat sbírku co nejširšímu okruhu zájemců nejen ve Francii. Pořádá putovní výstavy (Beautiful people byla již k vidění v Holandsku, Německu a Španělsku) a půjčuje svá díla jiným institucím. 

Vydáno pod