Ingmar Bergman - Muž, který kladl otázky

Praha - Součástí dvouměsíčního festivalu snímků švédského režiséra Ingmara Bergmana, který byl v polovině října zahájen v Praze, bude ojedinělá výstava k výročí jeho nedožitých devadesátin. Pod názvem Muž, který kladl těžké otázky, bude přístupna od 26. listopadu v pražské Laterně magice.

„Speciální instalace vytvořená Švédským institutem umožní zájemcům nahlédnout do světa Ingmara Bergmana. Hlavní její osou je umělý strom, jehož jednotlivé větve tvoří pět projekčních ploch. Na ně jsou simultánně promítány nejrůznější audiovizuální materiály: úryvky z Bergmanových filmů, záběry z natáčení, ukázky z dokumentů, citace knih, recenzí a kritik,“ přiblížil expozici dramaturg kina Aero Jiří Šebesta, kde přehlídka pokračuje až do poloviny prosince.

Podle něj instalace umožní návštěvníkům vstoupit do Bergmanova vesmíru, kde platí jeho zákony. „Na plátně promluví filmoví kritici, herci, spolupracovníci, úředníci. Lidé, kteří s Bergmanem žili, pracovali, komentovali ho či jinak vnímali,“ popsala tento projekt Karla Stojáková ze společnosti Axman Production, která se na přehlídce spolu se švédským velvyslanectvím v Praze podílí.

Výstava bude otevřena do 13. prosince a přístupna denně kromě nedělí od 15:00 do 19:00 hodin - vstup bude zdarma.

Pokud jde o vlastní program festivalu, je právě v polovině. V žižkovském Aeru se ještě uskuteční 21 projekcí. Díky zájmu diváků a ochotě producentů se podařilo přidat ještě jedno představení dokumentárního snímku Bergmanův ostrov. V Aeru bude uveden 8. prosince vpodvečer. Suvenýrem bude fotbalové tričko se jménem Bergman a číslem vyjadřující rok jeho narození na zádech. Připravilo ho kino Aero ve spolupráci s Filmovou galanterií Terryho ponožky kina Světozor.