Novým předsedou Obce spisovatelů se stal Vladimír Křivánek

Praha - Novým předsedou Obce spisovatelů se na příští tři roky stal básník, literární vědec a vysokoškolský pedagog Vladimír Křivánek. Do funkce byl zvolen na dnešní valné hromadě Obce spisovatelů. Ve funkci působil už od února, kdy nahradil Evu Kantůrkovou. Informovala o tom Pavlína Kubíková ze sekretariátu Obce.

Křivánek se podle webových stránek Ústavu pro českou literaturu Akademie věd ČR zabývá kromě jiného dějinami novočeské literatury. Působí na katedře českého jazyka a literatury Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy, od roku 2001 mimo jiné přednáší a vede semináře tvůrčího psaní na Literární akademii, Soukromé vysoké škole Josefa Škvoreckého.

Je také jedním ze signatářů dopisu někdejšího Svazu českých spisovatelů z 26. listopadu 1989, kterým se spisovatelé vyjádřili k listopadovým událostem tehdejšího roku.

Obec spisovatelů vznikla v prosinci 1989 jako dobrovolná profesní organizace českých a moravských spisovatelů, literárních vědců a kritiků. Podmínkou členství je prokazatelná literární činnost.