Den poezie oslavuje narození Karla Hynka Máchy

Praha – Minulý a následující týden patří na mnoha místech Česka poezii. Ta je recitována při veřejných čteních, v klubech, knihovnách, kavárnách i na méně tradičních místech. U příležitosti výročí narození Karla Hynka Máchy 16. listopadu se koná festival Den poezie. Podtitul již desátého ročníku zní "V zrnku písku vidět svět", podle verše anglického romantika Williama Blakea.

Festival se letos koná ve více než 40 městech po celé České republice. Smyslem akce je oslavit roli poezie v životě i v české kulturní tradici. Všechny akce, které během dvou týdnů proběhnou, koordinuje občanské sdružení Společnost poezie.

Součástí letošní pražské části festivalu jsou i Dny české a mezinárodní poezie v Praze. Vystoupí při nich básníci z řady evropských zemí i ze zámoří, například velšský básník Patrick McGuinness nebo překladatel a novinář Juan Gelman z Argentiny. Zúčastní se samořejmě i mnoho českých básníků. Podrobný program festivalu naleznete na internetových stránkách Dne poezie.

Sdružení Společnost poezie vzniklo s cílem podporovat české básníky a jejich tvorbu. Kromě každoročního Dne poezie organizuje také třeba projekt Poezie pro cestující, při kterém se instalují kratší poetické texty do vitrín v pražském metru. V rámci letošního Dne poezie bude zahájen Měsíc rumunské poezie pro cestující.