Portrét pozůstalých po zemětřesení našel cestu do kin

Praha - Gyumri, dokumentární film režisérky Jany Ševčíkové, promítaný na letošním Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Jihlava, bude od prosince distribuován na filmové kopii do českých kin. Film zabývající se dnešním životem arménských rodin, které při ničivém zemětřesení ve městě Gyumri v roce 1988 přišly o své děti, byl na jihlavském festivalu promítán v soutěžní sekci Česká radost. Předtím již sklidil ohlas na festivalech v Římě a Lipsku. Premiéra v českých kinech je plánovaná na 4. prosince.

Severozápadním arménským městem Gyumri (v letech 1924-1990 nazývaným Leninakan) otřáslo 7. prosince 1988 ničivé zemětřesení, jež si dle oficiálních údajů vyžádalo na 25 tisíc obětí, přičemž neoficiální dohady hovořily až o 70 tisících. Více než třetina mrtvých byly děti. Mnoho rodičů reagovalo na ztrátu tím, že začali dávat nově narozeným dětem jména po zemřelých sourozencích. U řady z nich tento fakt vedl k problémům s identifikací a dodnes mnozí věří, že duše bratra nebo sestry žije s nimi či přímo v nich.

Režisérka Jana Ševčíková (Starověrci, Svěcení jara) během tří let v Gyumri mapovala život několika postižených rodin a 68minutový snímek podává pohled na vyrovnávání se s katastrofou obecně, na ztátu nejbližších a také na současný život ve významném arménském průmyslovém centru.

Porotci MFF v Římě:

„Je to dokument nebývalé síly, s bolestivými a šokujícími obrazy, s atmosférou fantasy filmu ze vzdálené země, kde se pokoušejí nahradit novou generaci z již téměř zapomenuté minulosti. Jde o poetické zpracování kolektivního smutku, který zobrazuje utrpení národa s velkou důstojností a citlivostí.“