Vychází nový román Táni Nálepkové

Praha - V románu Ráj na dosah se snaží autorka najít způsob, jak nevzdat hledání ráje i jak čelit starostem, které jsou někdy neúnosné, a přitom si zachovat dost optimismu a zdravého rozumu. Kniha nese silné autobiografické rysy, což spisovatelka otevřeně přiznává a dokonce záměrně podtrhuje.

„Nemám žádný problém říci o sobě všechno. Jedna moje čtenářka podotkla, že říkám i to, o čem se lidé bojí přemýšlet. To mi polichotilo. Nemám ráda tajnosti, žiju tak, jak žiju. Nemám ráda výmysly, sci-fi vůbec nečtu, realita je pro mne tak vzrušující a nevyčerpatelná, že jsem ochotna se v ní přehrabovat a dokumentovat ji až do konce svého spisovatelského života,“ prozrazuje autorka.

O románu:

Rozvedená Julie se dvěma dorůstajícími potomky balancuje nad propastí nouze a má pocit, že by snad bylo lepší svůj život vzdát. Už ví, že racionální cesta z téhle mizérie neexistuje, že nepomůže ani zahlcení prací, ani rozhodnutí čekat a trpělivě trpět. Jenže svého pozemského ráje hodlá dosáhnout stůj co stůj, chce zase jednou zažít prachobyčejnou lidskou lásku a normální radost ze života.

Inspirována nejrůznějšími duchovními příručkami začíná hledat - snad pomocného anděla, jakousi přízeň bohů, možná záštitu samotného Všemohoucího. Čaruje, medituje, modlí se, pátrá po nějakém příručním guru… Julie je rozhodnuta věřit třeba i na zázraky.

O autorce:

Táňa Nálepková se narodila v Praze 3. 11. 1954. Na střední umělecko-průmyslové škole absolvovala obor Konstrukce a tvorba nábytku a interiéru, vysokoškolský diplom získala v oborech etnografie a historie na filozofické fakultě UK, tam pak i doktorát z filozofie. V současnosti učí výtvarné předměty na střední škole v Litoměřicích. Ve školství ale zakotvila až v posledních letech, předtím byla vědkyní v oboru venkovského bydlení, muzejnicí, političkou, výtvarným poradcem velké automobilky i galeristkou.

Nálepková je autorkou sedmi knih, za svou literární prvotinu Scénář provinčního příběhu získala v roce 1999 Literární cenu Knižního Klubu. Následovaly tituly Milovat po česku (Tři šovinistické pohádky), Zabít draka neboli Hnusná kniha o lásce, Obcování muzejního znalce (Ještě hnusnější než běžná kniha o lásce), Cvičebnice praktického bytí, a biografie o sestře, herečce a zpěvačce Světlaně Nálepkové - Světlana (Na houpacím koni).

Vydáno pod