ČT dnes představí Pavla Tigrida jako milovníka života

Ostrava - Osobnosti Pavla Tigrida se věnuje nový dokumentární film s názvem Život mezi Schönfeldem a Tigridem. Dokument vznikl v ostravském studiu ČT v rámci cyklu Příběhy slavných a představuje politika a novináře také jako vášnivého rybáře a skvělého společníka. Hodinový snímek uvede dnes od 20:55 ČT1.

Pavel Tigrid (1917-2003) se jako Tigrid nenarodil. Za druhé světové války se podílel na exilovém vysílání BBC v Londýně a aby zajistil bezpečnost rodiny, musel změnit své občanské jméno, které původně znělo Schönfeld.

„V letošním roce jsou nejméně dva důvody připomínat Pavla Tigrida. Ten první je, že je to právě pět let, co zemřel, a navíc letos v červnu zemřela i jeho paní, Ivana Tigridová, bez níž by Pavel Tigrid nebyl Pavlem Tigridem,“ připomíná dramaturg ČT Martin Červenka.

Právě svědectví Ivany Tigridové, zachycené doslova na poslední chvíli, činí dokument výjimečným. Kromě nejbližší rodiny přibližují osobnost Pavla Tigrida i jeho přátelé a spolupracovníci, mezi nimi Václav Havel, Ivan Medek, Vlasta Třešňák nebo Milan Schulz.

„Komunistická propaganda z něho udělala toho největšího nepřítele, toho největšího gaunera, takže československá veřejnost se s ním mohla setkat až po roce 1989. Teprve tehdy mohla zjišťovat, že ten člověk je vlastně normální,“ dodává Červenka.

Režisérka snímku Petra Všelichová slibuje, že diváci se z dokumentu dozvědí například i to, jak byl Tigrid nešikovný doma nebo o jeho kuchařské vášni.