Národní divadlo otevřelo naučnou stezku pro nevidomé

Praha - Historickou exkurzi v prostorách Národního divadla mohou ode dneška podniknout také nevidomí návštěvníci. Při příležitosti oslav 125. výročí znovuotevření po ničivém požáru připravilo divadlo hmatovou výstavu představující významné české osobnosti, které se na vzniku budovy podílely. Prohlídky, zahrnující sklepení a vstupní halu, budou organizovány dvakrát měsíčně pro přibližně desetičlenné skupiny.

Naučná stezka Zakladatelé a tvůrci Národního divadla dává nevidomým možnost osahat si busty dvaceti významných kulturních postav české historie. Jsou zde architekti budovy divadla, malíři, sochaři, ale také herci a tanečníci. Nechybí pěvkyně Ema Destinnová, spisovatel Karel Čapek nebo autor slavné opony Vojtěch Hynais. Busty jsou technicky zajištěny proti pádu a opatřeny popisky v Braillově písmu. Z nich se nevidomí návštěvníci dozvědí jméno autora sochy i osobnosti, kterou představuje.

Stezka začíná ve sklepení budovy, kde jsou uloženy základní kameny. Pokračuje přes šatnu s bustami architektů Josefa Zítka a Josefa Schulze až do vstupní haly. Zde se nachází největší množství soch. Prohlídku povede zaměstnankyně ND vyškolená pro práci s nevidomými. Každý návštěvník navíc dostane CD s namluvenými medailony jednotlivých osobností.

Projekt spuštěný v rámci oslav 125 let od opětovného otevření scény po ničivém požáru z roku 1881 vznikl ve spolupráci Národního divadla a organizace SONS, která poskytuje služby zrakově postiženým. Finance poskytly Klub mecenášů triga a Lions Club. Patronkou stezky je hraběnka Mathilda Nostitzová.