Krajanské muzeum v Iowě se po ničivých povodních přesunulo do provizorních prostor

Cedar Rapids, Iowa - Malý stánek v místním obchodním centru - to je nový výstavní prostor Českého a slovenského národního muzea v Cedar Rapids v severoamerické Iowě. Muzeum se sem přestěhovalo pět měsíců po ničivé povodni, která letos v červnu zničila 80 procent všech muzejních sbírek a knihovny. "Škoda dosáhla 9 milionů dolarů, voda zničila skoro všechno. To, co se nám podařilo zachránit, teď restaurujeme," říká mluvčí muzea Leah Wilsonová.

Ve stánku jsou vystavené některé zachráněné předměty a knihy, prodejní exponáty a muzeum má v obchodním centru taky místo pro kulturní program. I když jsou původní budovy Českého a slovenského muzea stále prázdné, už teď pracují jeho zaměstnanci na obnově.

„Připravujeme výstavu o povodních, kterou chceme otevřít v červnu příštího roku v České vesnici, což je taková česká čtvrt v centru Cedar Rapids. Mezitím vytváříme plány, co s muzeem dál. Kdy budeme moci znovuotevřít ale zatím nevíme. Snad to bude co nejdříve,“ dodává Wilsonová.

Pomocné dolary i koruny 

Rekonstrukci muzea finančně pomáhá i nedávný příspěvek od české vlády. Muzeu a dalším českým institucím v Cedar Rapids věnovala Česká republika koncem října 10 milionů korun. „V Česku vznikl po povodních přirozený pocit, že bychom měli jako stát krajanům ve Spojených státech pomoci,“ komentoval pro místní média český velvyslanec v USA Petr Kolář, který dar potřebným v Cedar Rapids předal. Kromě muzea dostala peníze i veřejná městská knihovna, místní Sokol a Kaple svatého Václava.

České a slovenské muzeum je vděčné za každý dolar nebo korunu. Stále vybízí Američany i Čechy k finanční pomoci. „Samozřejmě vítáme každou pomoc. Bohužel ale nemůžeme přijímat předměty nebo knihy, i když by nám je určitě někteří lidé rádi věnovali. Kdokoli nás může kontaktovat přes webové stránky a konzultovat příspěvky s námi,“ říká Wilsonová.

Povodně, které muzeum v červnu zasáhly, byly jedny z nejničivějších v historii Spojených států. Jen v budovách muzea dosáhla voda třímetrové hranice. Ve státech amerického Středozápadu tehdy voda prolomila desítky hrází a záplavy si vyžádaly i lidské oběti.

  • Krajanské muzeum v Cedar Rapids autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/531/53100.jpg
  • Povodní zničené knihy autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/532/53105.jpg