Letošní ročník festivalu Struny podzimu skončil

Praha - Jiří Pavlica s cimbálovou muzikou Hradišťan a americký basista a loutnista Joel Frederiksen se souborem Phoenix Munich společným koncertem zakončili obsáhlý hudební festival Struny podzimu. Na posledním večeru festivalu zazněly staré písně a balady o lásce, válce, životě a smrti z českých a anglosaských zemí. Struny podzimu se v Praze pořádaly od 28. září a nabídly netradiční hudební projekty na pomezí žánrů i koncerty vycházejících talentů.

Koncert zvaný Balady milostné a válečné obsahoval mimo jiné husitský chorál z počátku 15. století, píseň o bitvě s Turky u Moháče v roce 1526 i písně o bitvě u Slavkova v roce 1805, v podání Hradišťanu. Phoenix Munich přednesl v loutnovém duetu mistra anglické renesanční hudby Johna Dowlanda, a poté i řadu písní pocházejících ze Skotska, Irska a Anglie. Kupříkladu Prezidentský pochod, který byl složený k inauguraci prvního prezidenta Spojených států George Washingtona.

Ve druhé části večera se na pódiu prolínaly oba soubory. V podání Hradišťanu zazněly písně z moravské lidové a středověké žákovské poezie. Phoenix Munich představil jednu z nejslavnějších anglicky zpívaných balad Greensleeves (Zelené rukávce), která se dodnes zpívá v anglických a amerických kostelech ve verzi s názvem What Child Is This? (Jaké že to dítě?) V několika verzích uvedli hudebníci také „hádankovou“ píseň Scarborough Fair, jednu z variant slavné skotské balady The Elfin Knight (Elfí rytíř). Nadšené publikum si i po více než dvouhodinovém koncertu vyžádalo několik přídavků.

Struny podzimu:

Pořádaly se potřinácté a nabídly mimo jiné vystoupení izraelské písničkářky Chavy Albersteinové, legendární francouzský soubor Les Arts Florissants, mužský sardinský sbor Tenores di Bitti i premiérové vystoupení Lenky Dusilové, Clarinet Factory a Beaty Hlavenkové.