Příběh Pražského hradu ozdobí středověké šperky

Praha - Výstava Příběh Pražského hradu, která mapuje dějiny hradního komplexu od prehistorie po současnost, se dnes pro veřejnost rozroste o šperky z devátého až jedenáctého století. Archeologové je objevili v pohřebišti za Jízdárnou při výzkumu, který probíhal v letech 1972 až 1987. Šperků bylo v hrobech několik set, na výstavě jich lidé najdou ale jen pětatřicet.

Nejstarší z nich jsou podobné šperkům z velkomoravských center, jako byly Mikulčice nebo Rajhrad, nejmladším exponátem je denár knížete Jaromíra, který zemřel v roce 1035.

„Šperky, které byly nalezeny, si nemohl tenkrát pořídit každý. Za Jízdárnou jsou pohřbeny především ženy a děti, usuzujeme, že jde o rodinné příslušníky knížecí rodiny nebo osob, které knížete bezprostředně obklopovaly,“ odhaduje archeolog Jan Frolík.

Naleziště za Hradem je nejbohatší v České republice, které zatím bylo odkryto. Cenné předměty byly jednak dovezeny z velkomoravských center, některý z nich byly, pravděpodobně řemeslníkem z Velké Moravy, vyrobeny v pražské dílně. Jiné dovezl někdo zdaleka, archeologové ale neví přesně odkud - k nim patří například přívěšek pravděpodobně z Byzantské říše, území dnešního Řecka, nebo středomořská mušle.

O Příběhu Pražského hradu

Výstava vypráví příběh hlavního hradního komplexu v zemi a lidí s ním spojených - od panovníků a prezidentů přes šlechtice a dvořany, proslulé umělce, stavitele, architekty či vědce až po řemeslníky a služebnictvo.

Příběh začíná v dávných dějinách - v prehistorii a pokračuje až do naší současnosti, zaznamenává více než 5000 let, které se mnohdy staly osudovými momenty pro celou českou historii, pro dějiny všech obyvatel.

  • Středověké šperky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/533/53291.jpg
  • Pražský hrad autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/531/53021.jpg