Jehlička chce v evropském UNESCO vítkovické železárny nebo zámek Kynžvart

Brusel - Historické jádro Zlína, vítkovické železárny, zámek Kynžvart a Vysokou u Příbrami navrhuje ministr kultury Václav Jehlička zařadit do evropského kulturního dědictví. Obdobný seznam památek z celého světa, jako vytváří UNESCO, chce totiž nově založit i Evropská unie. "Bude to trochu odlišná rovina a nebude konkurovat světovému kulturnímu dědictví," upřesňuje Jehlička. Evropský projekt nechce UNESCO nahradit.

Účelem je vytvořit síť evropských památek, které měly nějaký význam pro Evropu, její historii a rozvoj. „Nesoustřeďujeme se jen na památky a jejich obnovu, ale taky na osoby spjaté s místy, na myšlenky, které vzešly z určitých lokalit,“ dodal Jehlička.

Za Českou republiku navrhuje do seznamu zařadit zatím čtyři památky - historické jádro Zlína, železárny ve Vítkovicích, zámek Kynžvart a obec Vysoká u Příbrami. V budoucnu by k nim mělo přibýt například ještě slavkovské bojiště.

Podle čeho Jehlička vybíral:

Historické jádro Zlína - kvůli baťovské architektuře, která znamenala významný počin v české kultuře i dějinách české architektury

Vysoká u Příbrami - spjatá se světově proslulým českým hudebním skladatelem Antonínem Dvořákem

Vítkovické železárny - nesmírný poklad v oblasti industriální architektury

Zámek Kynžvart - významná kulturní památka, která je zároveň spjata s osobou knížete Metternicha a s důležitými jednáními o budoucnosti Evropy v historii

Plánu na vytvoření souboru památek evropského kulturního dědictví dali dnes v Bruselu zelenou ministři kultury. Nyní se mu bude věnovat Evropská komise. Ta by myšlenku měla realizovat v období českého předsednictví EU. Definitivní schválení ale nejspíše čeká na Švédy, kteří nás vystřídají ve druhé půlce roku 2009.