Veletrh Antique: Kukačky, cibule i barokní hodiny

Praha - Starožitníci z celé České republiky se sjeli do pražské výstavní síně Mánes, kde začal 22. ročník veletrhu starožitností Antique. Hlavním tématem jsou letos hodiny. Návštěvníci se mohou těšit na luxusní kapesní hodinky, majestátní hodiny z porcelánu i "kukačky". Vystaveny budou také starožitné obrazy, šperky a nábytek. Své zboží nabídne více než 60 starožitníků a lidé mohou v Mánesu vystavené kousky nejen obdivovat, ale také zakoupit.

Nejdražší hodiny na veletrhu stojí jako nové auto - 320 tisíc korun. K prodeji jsou ale i za už dostupnou cenu dva a půl tisíce například stříbrné kapesní hodinky Omega. I ty dražší ovšem najdou svého majitele nejspíš velmi rychle - hodiny patří k nejžádanějším starožitnostem.

„Lidé, i ti, kteří starožitnosti nesbírají, si je kupují do moderních interiérů jako takové prvky z minula,“ vysvětluje prezidentka Asociace starožitníků Simona Šustková. Na hodinách se přitom ale necení ani tak jejich honosný vzhled, jako spíše strojek, pokud je od původního výrobce.

Největší zájem je údajně o barokní hodiny. Podle odborníků to ke starožitnostem táhne stále více Čechů i proto, že jde o dobrou investici. „Vztah ke starožitnostem je vytříbenější než dřív, kdy to bylo spíš předhánění bohatých lidí, kdo si koupí nejdražší nebo největší věc. V současné době už přesně vědí, co chtějí a proč to chtějí,“ doplňuje starožitník Jan Neumann.

Kromě exponátů je na veletrhu připraven i doprovodný program. Návštěvníci si mohou například nechat zdarma odhadnout cenu svých starožitností. Možnost mají až do 24. listopadu, kdy Antique končí.